„Поводът за тази трибунка е не само да говорим за конфронтацията, за политическото противопоставяне, а да дадем заслуженото за старопрестолните столици. Знаем, че страната ни има богата история. Периодът на Първото и Второто българско царство свързваме с Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Много са били дебатите, които са се водили в последните десетилетия за това дали да има Закон за великите стари столици на Република България", каза Цветанов на брифинг в парламента, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че имат политическата воля това да се случи в диалог с местната власт, с гражданското общество и:

"... с тези, които действително възстановяват тези разкопки и експертите, които работят денонощно, за да популяризираме страната си не като поредната туристическа дестинация, а като такава, която дава нещо по-различно“.

По думите му по този начин ще се покаже и представи богатото културно наследство на страната ни и точно затова се нуждаем от такова законодателство.

България има основание да се развие като туристическа дестинация, защото е носител на много древни култури. Нека се обединим около законопроект, който да бъде добър и дългосрочен, призова и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

„Парите може да не са много, но ако са правилно разпределени и започнем там, където има най-голям поток от туристи, възвращаемостта ще бъде много бърза и много голяма. Останалите обекти няма да бъдат пренебрегнати. Започваме с приоритетните, с големия поток от туристи и възвращаемост, до последната брънка на България, където има културно наследство, трябва да имаме една политика и програма, която да следваме“, каза още той.

По думите на Рашидов без закон няма да се намери форма на финансиране, с която да направим България една от петте най-стари културни дестинации в Европа.

„Единствено в сферата на културата безработицата е 0%. Културните индустрии навсякъде по света са сериозен бизнес“, подчерта Рашидов и допълни, че в Турция приходите от културен туризъм са 21 млрд. долара.