Добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност, да бъдат решавани всички открити въпроси. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция днес след срещата на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония.

Ние ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност, да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи, посочи Захариева. Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън, отбеляза тя.

Българският външен министър подчерта, че сега добросъседството и солидарността са нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса и криза на сигурността предвид терористичните атаки като тези във Виена и Ница.

ЕС потвърди ангажимента си в тези трудни времена към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на Европа, посочи Екатерина Захариева. ЕС мобилизира за шестте страни повече от 3,3 милиарда евро за борбата с коронавируса и за възстановяване на региона, припомни тя и отбеляза и подкрепата на България с хуманитарна помощ и предпазни медицински средства.

Тя отбеляза символиката на това съпредседателство на Берлинския процес, тъй като едната държава е член на ЕС, а другата е кандидат за член, а и за първи път председателството се поема от страни от региона. България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазване на динамиката на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и тяхното приближаване към европейските ценности, каза Захариева.

Днес са продължили дискусиите върху приоритетните области в съвместното председателство - задълбочаване на съществуващите сфери на сътрудничество в региони, подобряване на свързаността във всичките й аспекти.

Убедени сме, че свързаността е ключов фактор за изграждане на доверие и добросъседски отношения в страните от Западните Балкани, приобщавайки ги към европейските ценности и стандарти, посочи Екатерина Захариева. Според нея улесненото движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни - конкурентоспособни.

Тя отбеляза, че акцент е поставен върху свързаността между младите хора и ролята на гражданското общество. Трябва да работим още по-активно за осигуряване на достъп до качествено образование, добра мобилност, социална интеграция, заетост, с цел спиране на тяхната емиграция в чужбина, каза външният ни министър.

Екатерина Захариева каза още, че срещите досега, включително и днешната, са имали за задача да подготвят решенията на срещата на върха утре, когато лидерите на страните от Западните Балкани ще вземат изключително важни за региона решения. Те ще подпиша две ключови декларации - за общия регионален пазар, който ще трябва да ги подготви за общия европейски пазар, и по зеления дневен ред за Западните Балкани, която цели потвърждаване на ангажиментите на страните за изпълнение на целите на европейската зелена сделка. Това ще позволи на страните от региона да се приближат до стандартите и нормите на ЕС, ще донесе повече сигурност и просперитет на гражданите в региона, допълни българският външен министър.