Турският посланик е извикан в Министерството на външните работи и ще се отправи демарш, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която определи изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като крайно неприемливо. В изказване на предизборен митинг той е заявил, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България. Пред журналисти в Минстерския съвет Захариева съобщи, че е готова да бъде изслушана в Народното събрание по темата и няма притеснение да отговори на всички въпроси.

Външният министър отбеляза, че е учудена и крайно недоволна от изказването на турския си колега, което по думите на вицепремиера, не помага на приятелските отношения, които имаме със страната. И се надявам да продължим да имаме с Турция, допълни Захариева. Тя призова нейният колега да се въздържа да прави подобни неприемливи изказвания.

Изказването е направено в предизборен митинг, но не е добре да използваме съседните държави в предизборните си кампании, нещо, което, за съжаление, чувам, че и госпожа Нинова се е опитала днес да направи, отбеляза още Захариева.

"България никога не се е подлагала на натиск", заяви още външният министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че при нея като външен министър са идвали и от католическата религия, те също са изказвали несъгласие със Закона за вероизповеданията. Българската православна църква също имаше несъгласие, допълни Захариева. Изслушваме притеснения, но ние сме независима държава и българският парламент решава какво да приеме, каза още вицепремиерът.

Избори идват и си отиват, миналата година също се наложи няколко пъти да реагирам - преди избори се използва език, който е крайно неприемлив за съседите, отбеляза вицепремиерът и допълни, че е имала телефонен разговор с външния министър на Турция по негово искане. По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснение, че Законът за вероизповеданията, който от година и половина се обсъжда в парламента, е насочен срещу мюсюлманската религия.

Захариева отбеляза, че го е опровергала. "Казах му, че законът не е насочен срещу нито една религия и е право на българския парламент да се погрижи за това да финансира всички религии в България, така че да се чувстват равни", допълни вицепремиерът.

По думите на Захариева България също е търсила контакти за закони - например с Украйна за изучаването на майчиния език, като търсенето на контакти за закони, които потенциално могат да нарушат права на малцинства, не означава намеса.

Основната цел на закона беше да се спре финансирането, така че да няма влияние, а турският външен министър е заявил точно обратното, заяви Захариева и подчерта, че българският парламент е независим, българските институции са независими.

Вчера от ВМРО обявиха, че партията ще поиска изслушване на Екатерина Захариева в Народното събрание, за да се изясни имало ли е опит за намеса във вътрешните дела на страната за Закона за вероизповеданията.