Планът за действие срещу дезинформацията, подготовката на предстоящата редовната министерска среща ЕС-Лига на арабските държави, сътрудничеството между ЕС и АСЕАН бяха основните теми на първото за годината заседание на Съвет "Външни работи", което се проведе днес в Брюксел, съобщи МВнР. Българската делегация бе ръководена от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Ръководителите на европейската дипломация продължиха дискусията по изграждането на всеобхватен и координиран отговор срещу дезинформацията. Обсъдиха прилагането на конкретни мерки въз основа на Плана за действие на ЕС от 5 декември 2018 г. с фокус върху външните аспекти на справянето с предизвикателството.

"Благодаря на Федерика Могерини за тази навременна дискусия. Приемането на Плана за действие е първата важна крачка, но сега трябва да се фокусираме върху изпълнението на заложените мерки. Съгласни сме с държавите, които окачествяват дезинформацията като едно от най-големите предизвикателства за сигурността на Съюза", заяви Екатерина Захариева.

По време на дискусията стана ясно, че звеното за стратегическа комуникация в страните от Източното партньорство е разкрило близо 4700 случая на дезинформация, като ЕС е увеличил общия бюджет за борба с хибридните заплахи и дезинформационни атаки на 5 млн. лева.

Министрите бяха единни, че е необходимо не само своевременно разкриване на случаите на дезинформация, но и публичното им разобличаване, като в тези усилия никоя страна не може да се справи сама. Изтъкнато бе, че ЕС ще взаимодейства по тази тема с НАТО и с Г-7.

Какво е според ЕС дезинформацията

Дезинформацията е доказуемо невярната или подвеждаща информация, която се създава, представя и разпространява с цел да се извлече икономическа изгода или съзнателно да се въведе в заблуждение обществеността, нарушава обществения дебат, подкопава доверието на гражданите в институциите и медиите и дори дестабилизира демократичните процеси като например изборите.

Кои са страните от Източното партньорство

Източното партньорство има за цел да засили политическото асоцииране и икономическата интеграция на шест източноевропейски и южнокавказки държави партньори: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова, Украйна. ЕС не разкрива източника (източниците) на дезинформация в тези дуржави.

Ще има ли еврокомисар по дезинформацията

На Съвета на ЕС бяха засегнати въпросите и за евентуалната идея в бъдещата ЕК да има комисар с ресор борба с дезинформацията и бяха дадени примери за кампании с фалшиви новини като снимките от времето на Пиночет, представяни като насилие на испанската полиция над каталунски сепаратисти.

Министрите на външните работи от ЕС подкрепиха и предложението за стимулиране на независима и качествена журналистика, като изтъкнаха спазването на важни принципи като проверката на източниците на информация. Подчертано бе, че ЕС е подложена на дезинформационни кампании от различни посоки и трябва да сме готови да реагираме към всяка една от тях.