Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави днес в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница, където към момента заради въведените гръцки мерки срещу коронавируса на практика напълно работи само ГКПП "Кулата-Промахон". Тя настоя и за скорошно премахване на санитарните ограничения за влизане на български граждани в Гърция, съобщиха българското външно министерство.

Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Тя обсъди въпроса за работата на ГКПП на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис.

"Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП", заяви Екатерина Захариева след разговорите с Мицотакис и Дендиас. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

"Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки", потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас.

"Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре", каза още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безопасна дестинация за гръцките туристи и ги покани да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт "Рудозем-Ксанти". Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Екатерина Захариева разговаря с гръцкия външния министър Никос Дендиас

Снимка: МВнР

Държавният глава на Гърция Катерини Сакеларопулу посрещна сърдечно българския вицепремиер Екатерина Захариева. Двете страни обсъдиха мерките за ограничаване на разпространение на пандемията. Министър Захариева изрази надежда,че скоро ще се премахнат ограниченията за свободно пътуване на български граждани в Гърция.

"Нашите две страни са пример за добросъседски отношения", подчерта президентът Сакеларопулу.

Екатерина Захариева потвърди стратегическото партньорство между двете държави и по време на срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу

Снимка: МВнР

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис разговаря със Захариева в Министерския съвет.

Обсъдиха се перспективите и предизвикателствата в отношенията на страните от Европейския съюз, усилията за овладявяне на разпространението на коронавируса,общата позиция на двете балкански страни за европейската перспектива на Западните Балкани, както и "турските провокации" в Егейско море.

Екатерина Захариева разговаря с външния министър Никос Дендиас и премиера Кирякос Мицотакис

Снимка: МВнР

По повод ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Екатерина Захариева заяви българската подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на страната ни, че суверените права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в пълно съответствие с международното право. Тя изрази надежда за деескалация на напрежението между Турция и Гърция, като призова спорните въпроси да се решават в добросъседски дух и добра воля, а не чрез едностранни действия.

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата "Света София" в Истанбул. Според българската страна "Света София" свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса. Екатерина.

Снимка: МВнР

Първите коментари на гръцките медии за визита са с акцент върху добрите двустранни отношения, като наричат Атина и София "ос на стабилност".