"Числата говорят повече от думите" - така външният министър Екатерина Захариева отговори на твърденията на президента Румен Радев за хаос по време и след извънредното положение.

По-рано, след като заяви, че намаляването на ДСС на 9% за ресторантьорите се прави на парче и "без ясни идеи и разчети", той коментира пред журналисти в Садово:

"Аз отдавна призовах да има управляем план с ясни критерии, по който да излизаме от кризата. Случи ли се според вас? Вие някъде чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките и до какво водят те? Не се случи този план, надявам се рисковете да са минимални. Влязохме с хаос в извънредното положение - излизаме с още по-голям хаос от него".

"Не е хаос, неслучайно данните говорят сами за себе си, разбирате ли? България е една от държавите, които се справиха най-добре. Ако е било хаос, нямаше да е така. Няма как да казваш хаос на такива цифри и на такива данни. В крайна сметка числата говорят повече от думите", отвърна му задочно Захариева пред медиите по-късно.

План за възстановяване на европейските икономики след коронакризата е необходим и то възможно най-скоро, категорична бе тя. Според нея, когато става въпрос за европейски бюджет и то след Брекзит - тоест с по-малко пари е трудно постигането на консенсус.

"За нас е важно да има равен достъп на всички държави, тоест критерият да не е само държавите, които са с най-голям брой заразени или пък починали, защото в крайна сметка всички икономики пострадаха. И държавите, които взеха, както ние например - най-бързо, доста рестриктивни мерки, също техните икономики пострадаха", подчерта тя, цитирана от БНТ.

Снимка: БТА

Външният министър очаква от 15 юни да се възстанови нормалното движение в рамките на ЕС и със съседните държави със сходен епидемиологичен риск.

"Дори и да се възстанови и да се облекчи придвижването между държавите-членки - всичко това ще става със спазване на социална дистанция, изисквания в самолетите, изисквания към хотелите", подчерта Екатерина Захариева.

Препоръката на Mинистерството на външните работи остава: "Пътувайте само в краен случай".