На днешната дата е трябвало да се състои посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу у нас, което обаче е било отменено заради скандала с изказването му, че Турция се е намесила в промените в българския Закон за вероизповеданията. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева.

"Отложихме посещението на турския външен министър за по-добри времена. В дипломацията има различни варианти за реакция, това е един от тях", каза тя тази сутрин по bTV.

"Изказването, което чухме в предизборна кампания, със сигурност не беше приемливо за нас", добави Захариева

Тя уточни, че е разговаряла с турския си колега в Щатите, по време на срещата по повод 70 години НАТО. Чавушоглу настоял, че става дума за неправилен превод, на турски думата била друга, а натиск не бил оказван.

"Говорителят на турското МВнР направи изявление, че думите на министъра са били погрешно преведени, което би могло да се приеме като някакъв вид извинение", каза още външният министър и изтъкна, че не говори турски и не може да каже дали правилно е бил преведен Чавушоглу или не.

За апартаментите, КСНС и БСП

Екатерина Захариева коментира и горещите политически теми от нашата страна.

"Очевидно болката на БСП е, че ръководството на КПКОНПИ се избира от парламента, а не от президента", каза тя по повод вчерашните разногласия на политическите сили по след заседанието на КСНС при Румен Радев.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че е станала свидетел на бранене на статуквото, а индикацията за това била, че членовете на съвета са отхвърлили предложението на БСП за ново антикорупционно законодателство.

"Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействие на действащия закон. Аз като юрист се притеснявам от писане на законодателство на коляно - от политици, без участието на експерти, преди избори", добави Захариева.

Тя сподели, че като е чула реакцията на БСП след заседанието, се е зачудила наистина ли е била там - толкова голямо било разминаването между думите на Нинова и обстановката вътре.

"Първо - не е имало никакво бранене на статуквото, това е пълен абсурд. На българина настина вече му писна, когато имаме проблем, да казваме: ще приемем нов закон, ще създадем нов орган. Тонът вътре беше абсолютно конструктивен и нормален. Не е имало нападки един срещу друг, нито груби реплики. Разбрахме се, че по този начин, както е представен проектът на становище, не може да се съгласим", каза още Захариева.

По думите ѝ сегашният антикорупционен закон е драконовски, друг обаче е въпросът доколко се спазва той.

Министърът се въздържа да отговори на въпроса дали имотите на колегите ѝ от кабинета са купени на реални цени - първо трябвало да приключи проверката на КПКОНПИ, а и тя самата не била виждала документите на сделките. Съгласи се обаче, че "цените на част от тях със сигурност изглеждат доста ниски".