Над 700 наши сънародници по света искат да се приберат в България заради коронавируса. Това каза външният министър Екатерина Захариева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

От тях около 70 са туристи и те намаляха, защото събота и неделя приключи успешно прибирането на някои от тях, повечето организирани се прибраха, поясни Захариева.

Тя заяви и че има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като тази в Чили, където са 12 човека.

Външният министър обясни, че държавата не е давала никакви финанси за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат.

Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева.

Тя поясни, че над 180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус.

Захариева разказа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни.

Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите, каза още Захариева.

Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата.

Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина

Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.