Министър-председателят Борисов вече не е под карантина и затова ще може да се срещне на живо със северномакедонския си колега Зоран Заев в София, това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева пред БНТ тази сутрин.

Както вече стана ясно, беше планирано срещата на върха на страните от Берлинския процес, която ще се проведе днес, да е онлайн.

"Знаете, че премиерът Борисов беше под карантина, беше с COVID-19, но слава Богу, от вчера и вторият му тест е отрицателен, така че можеше Зоран Заев да дойде. За съжаление, заради моята карантина министър Буяр Османи не успя вчера да бъде в София. Така или иначе днес той също ще бъде с премиера Заев тук. Отделен разговор, в който да се фокусираме върху преговорната рамка, с министъра Буяр Османи не съм имала", каза още Захариева.

Малко по-късно новината обяви и самият Борисов, който публикува и своя снимка с маска с герба на България.

"Отрицателен съм за COVID-19. Това показа втори пореден тест. В съответствие със заповедите на здравните власти мога да посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и да проведем Срещата на върха по Берлинския процес", написа той в социалната мрежа.

За първи път две държави от региона председателстват такава среща, като домакини ще са съвместно Борисов и Заев. Три са очертаните приоритети - икономика и свързаност, сигурност и добросъседство.

"Днешната среща на върха няма нищо общо с разширяването на ЕС. Да, тя подготвя държавите от Западни Балкани, но не е среща, на която ще се обсъжда преговорна мярка или да се взема решение по нея. Ние имаме забележки не само по отношение на текста за историята. Ние имаме забележки по отношение на напредъка по инфраструктурните проекти, по Коридор №8. В следващата рамка за финансиране на ЕС те не са подали нито един инфраструктурен проект в посока изток - запад. А това е връзката с България. Днес ще ги попитам кога те ще свикат междуправителствената комисия за наблюдението за изпълнението на договора", подчерта външният министър, след като преди дни България официално обяви, че засега не приема преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Днешното посещението на премиера на съседката ни е било планирано във връзка със съвместното председателство на София и Скопие, уточни Захариева.

"Той ще разговоря с премиера Бойко Борисов и по отношение на отворените въпроси между двете страни. Не бих казала, че присъствието на Зоран Заев е изцяло свързано с процес на разширяване. Те са съпредседатели на берлинския процес", обясни тя.

"Повече от година и половина настояваме за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство със Скопие. По наша оценка единствено в частта за туризъм имаше постигнат напредък, т.е. виждаме увеличение на туристопотока в двете страни. Това, обаче, съвсем не е достатъчно", коментира още Захариева.

Външният ни министър отправи призив към Република Северна Македония да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите по неизпълнение на договора.

"Нека се опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме това, което пропуснахме година и половина, декларирайки и завявайки какво няма да изпълняват, каква била България, какви били нашите претенции. Нека да се върнем към изпълнението на договора и нека да се върнем към добросъседския тон", призова външният ни министър.

По-късно от правителствената информационна служба публикуваха официално съобщение, в което се казва:

"Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Макeдония Зоран Заев ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, сред които са лидерите на държавите от Берлинския процес, представители на европейските институции и други заинтересовани международни и регионални организации като Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO)".

От МС уточниха, че в рамките на срещата на върха участниците предстои да направят преглед на постигнатото през изминалата година и да вземат с консенсус важни за региона и неговата европейска перспектива решения. Ключов успех на съвместното домакинство на България и на Северна Македония е подготовката на двете декларации - за Общия регионален пазар и по Зеления дневен ред, изготвени с голямата подкрепа на Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и партньорите на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, се очаква да бъдат подписани онлайн в рамките на срещата на върха в София от лидерите на страните от Западните Балкани.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите - Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България. Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е насочена в три главни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да бъдат създадени благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, чиито резултати имат реално и видимо отражение върху икономическата сигурност и стабилност и приближават държавите от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС, уточниха от МС.