ГЕРБ ще предложи правителство, заяви Деница Сачева в предаването "Лице в лице".

"Ще предложим нормално правителство, за което ще потърсим подкрепа от парламентарно представените партии и съответно, ако не получим такава - ще върнем мандата. В партия ГЕРБ има достатъчно личности, които биха могли да заемат министерски позиции", отбеляза тя.

За името на премиера тя заяви, че на този етап то не е известно. Деница Сачева припомни, че Бойко Борисов нееднократно е заявил в свои политически изявления, че е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията.

Сачева отбеляза още, че ДПС са били сериозна опозиция в рамките на предизборната кампания и заяви, че с тях не се водят никакви преговори.

"Искаме да дадем знак, че не сме деструктивна политическа сила. Време е всички, които даваха политически заявки на изборите, сега да започнат тяхната реализация и да покажат на практика какво биха могли да направят", отбеляза тя.

Според нея страната има нужда от стабилно управление, а нови парламентарни избори по-скоро ще доведат до хаос.

"Очакват ни сериозни решения, които трябва да бъдат взети - до 30 април трябва да бъде предаден планът за устойчивост и развитие в Европейската комисия, трябва актуализация на бюджета. Извънредната епидемична обстановка приключва на 30 април. Следващото правителство трябва да вземе решение ще отваря ли, ще затваря ли и как ще продължат мерките", обясни тя.

"Ако сме уверени в стабилността на ново управление, ще бъдат излъчени 10 депутати, които да го подкрепят", потвърди Сачева идеята на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Коалицията против ГЕРБ, която се оформя, е по-скоро коалиция, която търси начин да вкара страната в хаос. Неслучайно не се поема отговорност вече няколко дни", каза още тя.

Външният министър Екатерина Захариева също потвърди, че ГЕРБ е готова да предложи правителство, но с друг премиер.

"ГЕРБ ще предложи друг министър-председател. Нямаме обсъждани още имена за министри или кой ще бъде премиерът. Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички. Това заяви в предаването "Още от деня" Захариева.

"Не се притесняваме от експертен кабинет, несигурност е да влезем в "избори след избори", някой друг си прави тънките сметки, не ние. Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти. Ще предложим кабинет на ГЕРБ. Ще направим опит да предложим кабинет в тази трудна ситуация. Ако другите партии не ни подкрепят, президентът ще връчи мандат на втората политическа партия на г-н Трфонов. Надявам се да предложи такъв и да не избяга от отговорност. Г-н Трифонов е политик в момента. Неговите сценаристи, режисьори са политици в момента", добави Захариева.

 А по повод призива на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и за промяна на основния закон, от прессекретариата на държавния глава припомнят позицията на президента Румен Радев, че промените в основния закон не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

 Президентът ще свика Народното събрание съгласно предвидения в Конституцията срок и след като ЦИК обнародва имената на избраните народни представители в "Държавен вестник".

 На дневен ред пред обществото е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В противен случай Народното събрание ще бъде разпуснато, а без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени, се посочва в позицията на държавния глава.