Премиерът на Македония Зоран Заев изрази убеденост, че президентът на страната Георге Иванов ще подпише договора с Гърция за новото име. Ако той не направи това, Заев не изключва да се стигне до импийчмънт на държавния глава, предаде БНР. Македонският премиер участва в срещата в София на страните от Централна и Източна Европа с Китай.

През есента ще бъде проведен референдум за името Северна Македония, а премиерът Зоран Заев е убеден, че гражданите ще го подкрепят:

"Ако нашият председател Георги Иванов за втори път не подпише договора, тогава ще има референдум, а всички знаят, че референдумите се провеждат в края на септември-началото на окомври, когато ще излязат гражданите, и когато ще ни дадат наредбите и задачите. Тогава, който трябва да подпише, ще подпише, който трябва да гласува, ще гласува. За това служим на гражданите".

На въпрос дали е възможен импийчмънт на президента Георги Иванов, ако отново откаже да подпише договора за името, Заев отговори: "Всички опции са отворени".

Той е убеден в евроатлантическото бъдеще на всички държави от Западните Балкани.

"Аз съм сигурен, че наистина всички заедно трябва да докажем пред Западния свят, че Балканите не е повече буре с барут, че Балканите са наистина европейско, хубаво място за живеене", каза Заев.

Над 80 процента от гражданите на Македония подкрепят присъединяването към НАТО и Европейския съюз, категоричен е македонският премиер.