Лидерът на СДСМ Зоран Заев се е договорил за коалиция с партията на етническите албанци Демократичнен съюз за интеграция /ДСИ/, съобщава информационният сайт Плус инфо.

Според телевизия Канал 5, която се позова на партийни източници, Заев се е съгласил да бъде премиер три години, а на четвъртата да го замени кандидатът на ДСИ Насер Зибери.

Освен това ДСИ ще получи министерството на вътрешните работи и Управлението за държавни приходи, съобщи Канал 5.

Ден преди това медиите съобщаваха, че партията на Али Ахмети е настоявала техният кандидат за премиер Насер Зибери да бъде начело на кабинета през първата година, а в следващите три години да е Зоран Заев.

От СДСМ обявиха, че програмата на новото правителство ще бъде посветена преди всичко на икономиката, където главните принципи са заплатите и пенсиите да продължат да растат, да се инвестира в младите хора и в равномерното регионално развитие.

Вчера бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев получи нов мандат за съставяне на правителство, но преди да е намерил нужното мнозинство. Заев има 20 дни да осигури мнозинство. Социалдемократическият съюз (СДСМ) опитва да направи това, откакто формално започнаха преговорите след Илинден в началото на август. Вариантите са няколко, но най-много внимание медиите отделят на диалога с бившия коалиционен партньор - албанския Демократичен съюз за интеграция.