Македонският премиер Зоран Заев заяви в призив към гражданите, че Македония гордо ще влезе в НАТО и Европейския съюз и сега е "времето за решение", предаде информационна агенция Танюг.

В рамките на кампанията за референдума за новото име Република Северна Македония на 30 септември Заев написа във Фейсбук, че споразумението за името с Гърция открива пътя на Македония към членство в ЕС и НАТО.

Кампанията за референдума е в разгара си, а управляващите призовават всички македонци да излязат да гласуват и да кажат "да" на споразумението с Гърция. Разпространени бяха няколко видеоклипа, които трябва да убедят гражданите в достойнствата на споразумението и предимствата, които то дава на държавата.

Най-влиятелната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче още не е изразила окончателната си позиция за референдума. Управляващите се опасяват, че тя може да призове симпатизантите си да бойкотират вота.

Македонският парламент насрочи за 30 септември референдум с консултативен характер, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция (за преименуване на страната на Република Северна Македония)?".