Нападателят на Бекир Кадриески от Струга е установен и задържан, съобщиха македонските медии, като се позоваха на изказване на министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски.

"Предприети бяха бързи и ефикасни действия, взети са показания от свидетели, случаят е изяснен", каза министърът в отговор на журналистически въпрос, информира БТА. Прокуратурата е информирана и след събирането на всички доказателствени материали ще бъдат внесени наказателни искове, добави той. Кадриески днес бе пуснат за домашно лечение. От болницата в Струга, където беше приет, казват, че са му направени подробни изследвания, които показали, че няма сериозни наранявания, съобщи местната телевизия "Сител". Той обаче бил силно обезпокоен и са му дадени успокоителни.

Мъжът, който стана жертва на нападение, защото е обиждан на "мръсен българин", идва за прегледи у нас и възнамерява да остане да живее в България. Кадриески няма български паспорт, но е с българско самосъзнание. Кадриески не вярва в правосъдието в Северна Македония.

"Сега ще идвам. Може би утре. Ще дойда, за да се заема със здравето си", допълни Бекир, който възнамерява да остане да живее в нашата страна. След боя е с травми на главата и корема. "Не съм добре. Имам кървене. Вие ми се свят", разказа той пред Нова телевизия. И даде своята версия на нападението - нападателят бил с още четирима мъже, псувал го.

"Да ви *** българското племе!" Псува този, онзи. Жена, деца. Мръсен българин! Какво ли не каза, всякакви работи. Аз исках да вляза в колата, а той започна да ме удря в корема", разказа Кадриески.

Побойникът рита и колата на Кадриески, в която е имало и българско знаме. Бекир разказва, че и преди този побой е получавал заплахи във Facebook.

"Получавах закани, че ще ме убият. Това тук е нормално. И вчера също, като ме биеше казваше: "Ако отидеш в полицията, ще те убия! Да знаеш, ще убия и семейството ти", казва пострадалият.

Бекир казва, че никога няма да забрави разбирането, с което полицаите подходили към мъжа, който го е пребил. "Такъв е този човек. Такъв е. Проблемен". Значи, ако е проблемен какво трябва да стане? Да ни убие ли?", пита потърпевшият.

Кадриески не вярва в правосъдието в Северна Македония, затова е решил да дойде в България.

Председателят на сдружението на българите "Шемето" в Струга беше обиждан и нападнат вчера около обяд. Посолството на България в Република Северна Македония и генералното консулство в Битоля наблюдават случая, а консулът от Битоля отиде на място в Струга.

От Външно министерство пък съобщиха, че генералният директор по европейските въпроси в Министерството на външните работи (МВнР) Славена Гергова се е срещнала с посланика на Република Северна Македония в България Агнеза Руси - Попоска заради нападението срещу съпредседателя на сдружение на българи в Струга.

Българската страна е изразила притеснение и е подчертала необходимостта компетентните власти в Северна Македония да предприемат бързи действия за ефективно разследване и правораздаване по случая, посочват от МВнР. По време на срещата е било изтъкнато, че България очаква конкретни резултати и по останалите инциденти с българи и техни сдружения в Северна Македония.

Според информация на телевизия "Сител" от съдебни източници в Струга става дума за нарушаване на обществения ред с кавга и викове. Нападателят сам отишъл в полицията, където казал, че не е удрял Кадриески и че двамата имали сметки за уреждане от по-рано, допълва Сител, като се позовава на източници от полицията. Политически партии у нас пък отново призоваха за връщане на ветото и за това Брюксел да обърне внимание на зачестилите нападения над българи в Северна Македония.