Независимо от скандалите между лидерa на "Атака" Волен Сидеров и вицепремиера Валери Симеонов по-скоро коалицията на патриотите ще издържи. Не е изключено Сидеров да посяга за още власт, това коментира в интервю пред Дир.бг политологът Антоний Тодоров по повод острите пререкания между Сидеров и Симеонов. Тодоров направи прогноза и за кабинета "Борисов 3".

- Коалицията на "Обединени патриоти" ще просъществува ли през целия мандат? Виждаме, че размяната на скандални реплики не секва между лидера на "Атака" Волен Сидеров и вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

- Както винаги отношенията между така наречените патриоти ще ни изненадват. Това е така, защото имат една дълга история, която като че ли бързо забравяме. И тя беше на голямо напрежение помежду им. Същевременно това напрежение е много повече личностно, отколкото идейно, защото лидерите и на трите партии си представят света и бъдещето по един и същи начин. Следователно тези личности конфликти можем да ги препишем, нека го кажем, на различни бизнес интереси, които стоят зад различните лидери или партии, сблъсквайки се на терена под една или друга форма. Иначе е необяснимо защо изведнъж такъв един въпрос като поправките в Закона за приватизация ще се превърне в ябълка на раздора толкова бързо. Да не говорим за знаменитите проверки по морето, в които имаше много повече театралност, защото не е работа на един вицепремиер или пък партиен лидер да ходи да прави такива проверки. Има държавни органи, които трябва да бъдат мотивирани и ангажирани с тях. Тук има буквално театрална постановка.

Но ще издържи ли коалицията? По-скоро мисля, че ще издържи и причините за това са, че и тримата лидери си дават сметка, че разделени нямат шанс. Ако се развали коалицията, ще отпаднат от парламента. Това ще доведе до разваляне на парламентарното мнозинство на ГЕРБ и патриотите и от там ще повлече предсрочни избори. Разбира се, патриотите могат много добре да се възползват от изборите за евродепутати, когато най-силно успяват да мобилизират избирателите си с критиките си към ЕС. Така, че може да се изиграе този вариант, но сега той ни изглежда по-малко вероятен и може би страхът да не изпаднат от парламента при едни предсрочни избори ще ги задържи до края на мандата. Но зад всичко това подозирам и друго намерение специално от страна на "Атака" и на Волен Сидеров преразпределение на властовите ресурси. Както виждаме "Атака" участва в правителството на ниво заместник-министри. Вероятно Волен Сидеров заявява желание за повече участие във властта. И от там следва подхвърлянето, че Валери Симеонов не може да се справи като вицепремиер и може в крайна сметка да се оттегли. Предполагам, че в случая ВМРО на Красимир Каракачанов ще се опита да изиграе ролята на посредник и да ги помири. Но и това не е много сигурно, защото връзките им с отделни бизнес интереси, които стоят зад повърхността и в момента се сблъскват, както около промените за Закона за приватизация, така и около проверките по морето.

- Ще издържат ли нервите на премиера Борисов?

- Въпросът е какво може да направи Борисов. Защото ако се откаже от коалицията с патриотите, какви са другите му възможности за мнозинство? С "Воля" няма да има достатъчно мнозинство, а с "Воля" и ДПС ми се струва трудно да се получи. Колкото до голяма коалиция с БСП, тя изглежда абсолютно невъзможна в момента. БСП пое курс на твърда опозиция. Борисов може да изиграе своя ход с предсрочни избори, само че е рисковано и за това той няма да се съгласи на предсрочни избори преди местните и за евродепутати догодина. За това Борисов ще ги търпи и ще се опита да посредничи, за да не засилва конфликта. Съгласието на ГЕРБ да подкрепи ветото на президента, включително и начина, по който го съобщиха управляващите - как президентът ги изпреварил, защото имал може би тайна информация и т.н., че ГЕРБ искали още преди това да променят законопроекта си... Оставаме настрана това като политическо оправдание. Но оттеглянето на законопроекта е разбира се жест към Валери Симеонов. Т.е. засега Борисов няма никакво намерение да му предлагат да напусне правителството и да го смени с някой друг вицепремиер. Но от друга страна остава да видим какво ще прави с Волен Сидеров.  "Атака" все още няма толкова ресурси и сили, за да може да наложи изцяло и докрай разбиранията и исканията си. Мисля, че Волен Сидеров в крайна сметка ще се укроти. Още повече, че парламентът, като излезе във ваканция, ще има затишие поне до есента.

- Т.е. Вие очаквате едно по-спокойно лято?

- Ще продължи надпреварата между Сидеров и Симеонов кой е по-патриот, кой повече се грижи за българския бизнес. Обвиненията, които отправи Волен Сидеров към Валери Симеонов, са, че разрушава българския бизнес. Така че Волен Сидеров се оказва пълен защитник на българския бизнес. Престрелките ще продължат през лятото на устно ниво, на декларации и предполагам, че няма да има нещо, което да е извънредно. През лятото ще има по-скоро временно примирие, ще се търсят възможности да потушат конфликта.

А колкото до това дали правителството ще изкара пълния си мандат, ще зависи от резултатите най-вече на местните избори, но и от тези за евродепутати. ГЕРБ си постави за задача да увеличи кметовете си до 150 от 264, което е обявено публично от председателя на ПГ на партията Цветан Цветанов. Дали ще успеят да изпълнят това обещание е много важно за ГЕРБ. Ако усети, че губи важни кметски места, тогава нищо чудно Борисов да прибегне до предсрочни избори, отколкото да се разпадне коалицията в парламента и тогава да прибегне до тях. Но пак - казвам за него повторението ще е рискован ход и може би ще преглътне малка загуба, опитвайки се да я компенсира до следващите парламентарни избори. Така, че по-вероятно е това мнозинство този път да изкара пълния си мандат, но не изключвам и някакви събития, които да разклатят коалицията.