Проектите за новата бронирана машина и за новите изтребители в момента са на междуведомствено съгласуване, тече 2-седмичният срок. Не на това, а на следващото заседание на Министерски съвет, ако всички колеги са изработили позициите на ведомствата си, ще влязат в дневния ред. Това каза на брифинг в Министерството на финансите министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

"Единият проект е на стойност 1, 220 млрд. лева. Другият проект е за 0,5 млрд. лева", обясни той.

"По отношение на новите изтребители сме направили промяна в опцията. В предишния проект за инвестиционен разход, който беше гласуван от парламента през 2016 година, се говореше за 8 самолета. В новия проект сме записали минимум 8. Има опции при преговорите бройката да бъде 8,9, 10", коментира министърът.

"Няма да влизам в подробности за разговори, които сме водили предварително, или какви предложения сме получавали", посочи Красимир Каракачанов. "Основната ни амбиция е да снабдим Българската авиация с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите си", изтъкна той.

"Ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника в лицето на самолетите МИГ-29, СУ-25, хеликоптерите МИ-17, МИ-24. Без тази техника, без проекта за нови изтребители няма да се справим", заяви военният министър. "Сключили сме договор за поддръжката на МИГ-29, без посредници, с РСК "МИГ" на стойност 81,5 млн. лева.

Един от хеликоптерите МИ-17 гаси пожари, амбицията ни е да вдигнем още един", поясни Красимир Каракачанов и допълни, че междуведомствена група обсъжда дали е възможно два от вертолетите "Кугър" да се приспособят за медицински цели единият в Северна, а другият в Южна България.