За финансиране на политическия живот от бюджета настояха депутатите от БСП и ДПС. Това стана ясно след среща на народните представители от парламентарните групи на БСП и ДПС. Народните представители Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Халил Летифов се отзоваха на поканата за разговор от страна на БСП. Срещата с колегите им Филип Попов, Драгомир Стойнев, Георги Свиленски продължи близо час.

Поводът за нея са приетите на първо четене промени в Закона за държавния бюджет, с които се намалява партийната субсидия на един лев. Миналата седмица от ПГ на "БСП за България" поканиха на разговор всички парламентарно представени политически сили. Единствено депутатите на ДПС се явиха на инициираните срещи.

Заместник-председателят на левицата Драгомир Стойнев заяви, че са удовлетворени, че все пак има диалог и посочи, че и двете политически сили са се обединили "да продължи европейският модел на финансиране". Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев обяви, че позицията на ДПС остава непроменена.

"Субсидия от един лев е равна на субсидия от нула лева", коментира той. Цонев каза още, че това не устройва политическия живот на партиите. Според него субсидия от пет, четири или от шест лева устройва само големите партии, докато всички останали имат между 200-300 хиляди гласа, за които пет или четири лева не стигат за заплащане на разходите.

"По тази причина позицията на ДПС си остава неизменна. Или остава публичното финансиране в достатъчна степен, така че партиите да водят нормален политически живот, или се минава към финансиране през физически и юридически лица", посочи депутатът.

Ако бъде прието окончателно предложението на управляващите за намаляване на партийната субсидия на лев от ДПС ще отговорят с предложение да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица, обяви още Цонев.

"Ще участваме в дебата независимо какво се приеме. В обществения дебат ще настояваме да бъде намерен правилният модел за финансиране на политическия живот от бюджета", каза още Цонев.

Според Драгомир Стойнев, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", идеята на управляващите е още в петък да бъде гласуван законопроектът на второ четене, така че преди 1 юли той да бъде одобрен. В резултат опозицията нямало да може да получи това финансиране, което било залегнало в собствения й бюджет. "Това финансиране отговаря и на банките-кредитори, които са ни заели средства, които да използваме в нашата предизборна кампания. Целта е ясна - опозицията да бъде ликвидирана и унищожена преди едни толкова важни избори - местните", коментира още Стойнев.

"В зала ще апелираме към управляващите: Нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог, нека да не се бърза, защото като че ли се прокрадва идеята, дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата, отново може би да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме. Да обаче изборите вече ще са минали, резултатите ще са ясни, ние категорично се противопоставяме".

"За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов административен ресурс, контролът над европейските средства, последвали от медиен комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта", каза още Драгомир Стойнев. Той и колегите му на разговорите за субсидиите смятат, че парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на изборната победа на ГЕРБ.

Социалистите заявиха още, че имат тяхно предложение за актуализация на бюджета, което ще бъде внесено още утре в Народното събрание. БСП предлагат от трети юни всички пари по сметките в партийните каси да бъдат върнати. Социалистите са категорично против парите за партиите да бъдат намалени на 1 лев с мотива, че това е популистко решение, което може да доведе до зависимост на политиците от различни бизнес структури.