Три месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя за яснота за бъдещите отношения и призова британците "да се вземат в ръце", предаде ДПА. 

"Призивът ми е следният: вземете се в ръце и после ни кажете какво искате. Нашите предложения за възможни решения са на масата от месеци", заявява Юнкер в интервю за германския в. "Велт". 

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Засилват се обаче притесненията, че това може да се случи, без да е постигната сделка, тъй като депутатите, включително някои от Консервативната партия на премиера Тереза Мей, критикуват договореното от нея споразумение. 

Засилват се и призивите за втори референдум, чрез който да се излезе от създалото се безизходно положение. 

Запитан за бъдещите отношения между блока и Великобритания, Юнкер отбелязва, че според него е "абсолютно неприемливо части от британската общественост да вярват, че само ЕС трябва да предлага решения за всички бъдещи британски проблеми". 

Той допълва, че подготовката за отношенията между Брюксел и Лондон може да започне ден, след като парламентът одобри споразумението за "развода". 

Гласуването в Камарата на представителите на британския парламент е планирано за 15 януари. 

"Имам впечатлението, че мнозинството британски депутати изпитват дълбоко недоверие както към ЕС, така и към г-жа Мей", отбелязва Юнкер. 

"Намеква се, че целта ни е да задържим Обединеното кралство в ЕС със всички възможни средства. Не това е намерението ни. Всичко, което искаме, е яснота за бъдещите ни отношения. Ние уважаваме резултатите от референдума", подчертава председателят на Еврокомисията.