В последния ден от мандата си шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер написа спомен за рисунка на българския премиер Бойко Борисов.

Рисунките наистина могат да кажат хиляди думи. Един от най-изкусните комуникатори сред премиерите, с които съм имал удоволствието да работя, е човек, с когото никога не съм споделял общ език (макар донякъде да се смятам за полиглот): моят приятел Бойко Борисов.  Когато през 2015 г. той опита да ми обясни важността на твърде сложния проект "Южен поток" за енергийната сигурност на България и нейните съседи от региона, Борисов го направи без брифинг и без да използва думи, а просто чрез няколко драскулки върху лист хартия. Бях толкова впечатлен от творбата му, че я сложих в рамка и я закачих на стената в офиса си като напомняне на важността на енергийната свързаност. Това написа в рубриката Playbook на "Политико" Жан Клод Юнкер.

Няколко месеца по-късно, делегация от България ме посети за разговори за българския газовия хъб. Аз гордо им показах, че съм го разбрал благодарение на прекрасните рисувателни умения на премиера им, след което научих, че член на делегацията е направил снимка на рамкираната рисунка и тя е изтекла в българската преса. Не се съмнявам, че скоро бъдещите творения на Бойко ще красят някоя художествена галерия в София, заявява Юнкер.

Борисов отвърна във фейсбук: "Аз също добре помня този момент от съвместната ни работа. През годините Юнкер нито веднъж не си позволи двоен стандарт към страните членки. Намираше време за проблемите на всеки. Чуваше, помагаше и често се шегувахме заедно".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа днес да дава открито съвети на своя приемник Урсула фон дер Лайен. На въпрос оставя ли писмо в кабинета, който днес напуска, той отговори отрицателно.

Когато влязох в кабинета на председателя на ЕК, не намерих писмо и на свой ред не оставям писмо, каза той на последната си пресконференция като ръководител на институцията. Посланието ми е да се грижи за Европа, допълни той.

Юнкер уточни, че идва в залата за пресконференции, не за да благодари на журналистите, а от уважение. Журналистите не са нито съюзници, нито подчинени - просто ги има, обобщи той.

Напускам комисията с чувство на облекчение и радост, защото задачата не бе от най-лесните. За много неща съжалявам, добави Юнкер, без да изброи поне някои от тях.

По неговите думи в някои от държавите в ЕС няма достатъчно върховенство на закона. Юнкер отказа да отговори какво възнамерява да прави занапред и прекрати внезапно пресконференцията с думите, че е гладен.