Искането на оставката на главния прокурор от политици се дължи или на пълното неразбиране на принципа на разделение на властите, или на отказа за неговото спазване, заяви по бТВ зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

"Представете си, че например, председателят на Върховния касационен съд беше излязъл и поискал оставката на премиера - щеше да има вой до небесата. Има законови механизми, по които могат да извършени промени във всяка една област, включително и в съдебната власт", коментира Ясен Тодоров.

Повод за думите му бе декларацията на мнозинството от парламентарната трибуна, с която управляващите подканиха главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката.

"За съжаление, от зората на демокрацията политиците се опитват да се месят и да кадруват в съдебната система", върна се назад в годините Ясен Тодоров.

Той е категоричен, че е "мит е, че над главния прокурор е само Господ".

"Главният прокурор осъществява общо административно ръководство, той няма правомощия да казва на прокурорите какво да правят по определени преписки. Прокурорите изготвят обвинителните актове съобразно събраните доказателства. Така е било и така ще бъде", припомни нормативната уредба зам.-шефът на Следствието.

"За определен кръг хора оплюването на главния прокурор и на прокуратурата е единственият начин да се задържат на политическата сцена", заключи той по адрес на някои политически сили и техните представители във властта.

Тодоров отбеляза, че в професионалната гилдия е чул много добри думи за избраната за нов председател на Върховния касационен съд Галина Захарова и съобщи, че следователите вече са изпратили своя поздравителен адрес до нея.

В отговор на въпрос той коментира, че е изненадан от оставката на антикорупционата комисия Сотир Цацаров. "Когато се взема решение за разфомироване на някой държавен орган, трябва да се действа много внимателно, защото може да се получи точно обратният ефект", каза Ясен Тодоров по повод намерението на управляващите да разделят на две КПКОНПИ чрез законодателни промени.