Янаки Стоилов от БСП оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, съобщи днес лидерът на партията Корнелия Нинова.

Социалистите искаха да номинират дългогодишния депутат, бивш зам.-председател на Народното събрание и преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в започналата процедура по избор на член на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота.

Само ден преди изтичането на срока за внасяне на кандидатури обаче той е заявил, че не желае да участва в процедурата.

"От Изпълнителното бюро уважаваме това негово решение", каза Нинова.

По думите й позицията на Стоилов, който е неин съветник по законодателните въпроси, е, че това състезание изглежда предрешено и  отказава да участва в предварително договорено политическо решение.

До края на деня в БСП ще обсъдят и ще решат дали да внесе друга кандидатура в парламента.

Това се случва два дни, след като от ГЕРБ обявиха, че ще номинират за член на КС доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. Днес той ще бъде изслушан от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти", тъй като се очаква кандидатурата му да бъде издигната и от двете формации.

По неофициална информация обаче патриотите обсъждат дали да номинират зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев, съобщи "Лекс".

На всеки три години приключва 9-годишният мандат на четирима от съдиите в 12-членния КС и той се обновява. На 12 ноември приключва мандатът на Румен Ненков и Стефка Стоева (от квотата на съдебната власт), на Кети Маркова (от квотата на президента) и на Цанка Цанкова (от парламентарната квота). Дотогава трябва да бъдат избрани четиримата нови конституционни съдии и те да положат клетва на 13 ноември.