Второ денонощие продължава първото заседание на 48-ото Народно събрание, което вече се записа в историята като единственото, което не успява да избере своя председател. 

След три процедури по избори и три балотажа кандидатурите бяха редуцирани от 5 на 3. ПП оттеглиха своята в лицето на Никола Минчев, ГЕРБ също направиха стъпка назад и се отказаха да издигат повече Росен Желязков.

Търсенето на изход от задънената улица, в която депутатиите дружно натикаха институцията Народно събрание, до този момент е безуспешно, въпреки че парламентарните ръководства свикваха Председателски съвети един след друг.

До "параграф 22" ги доведе целокупният им отказ да се обединят около една фигура, която да излъчат за парламентарен шеф. Докато това не стане, парламентът не може да работи - нито да сформира комисии, нито да кове закони, нито дори формално да обяви създаването на 7 парламентарни групи.

Междувременно "Продължаваме промяната" свикаха публични консултации, докато тече поредният Председателски съвет, които обаче бяха бойкотирани от всички останали шест политически групи в парламента. 

Снимки вижте ТУК

Снимка: БТА

Кризата не е конституционна, а политическа, разтълкуваха специиалистите, просто защото авторите на основния ни закон не са допускали, че някога е възможно да се стигне до подобна ситуация.

В същото време, докато няма избран парламентарен председател, не може и да започне да се придвижва конституционната процедура по връчването на мандатите, тъй като дори няма официално сформирани парламентарни групи. Така, дори изходът от липсата на мнозинство да доведе до поредните предсрочни избори, парламентът е запушил и пътя до тях. По-рано през деня Христо Иванов оприличи ситуацията на "муха, застинала в кехлибар".

Снимка: БТА

А на скулптора Вежди Рашидов му се наложи, като временен председател, да се нагърби с несвойствената и твърде уморителната за него задача да поведе ПГ към консенсус, след като в 9.00 сутринта вчера едва ли е предполагал, че ще седи на трибуната в НС повече от час.

Снимка: Булфото

"Не е лесна тая работа, никак не е лесна, вие се усмихвате, ама питате ли ме мене...", оплака се Рашидов от трибуната минути след 9.00 часа, когато обяви поредната почивка за свикване на Председателски съвет. Към ранния следобед почивката все още не беше свършила.

А, ако трябва да бъде теглена чертата - втори ден новосформираното Народно събрание, 48-о поред, не работи, но надниците на 240-те му депутати си вървят.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: БТА