Всички лични документи - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, които изтичат до 31 януари 2021 година, ще бъдат с удължен срок и ще могат да се ползват още 6 месеца след това. Това решиха окончателно на второ четене депутатите с промени в Закона за извънредното положение.

Мотивът за промените е, че в това време изтичат хиляди лични документи и така няма да се получи струпване за смяната им по време на пандемия.

Със законопроекта се създава и възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на заразата да напускат държавата, в която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се също чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

Съдебна ваканция до края на годината няма да има, решиха още депутатите, след като вчера от ГЕРБ оттеглиха това свое предложение заради силно недоволство на адвокати, че така хората ще останат без юридическа защита поне два месеца.

В случай на твърде много болни магистрати или служители председателят на съответния съд ще може да забрани откритите заседания само веднъж, и то за не повече от 14 дни. Всички контактни лица пък ще трябва да минават на дистанционна или надомна работа.