САЩ са постановили откази за издаване на виза при 9,75 на сто от молбите, подадени от български граждани миналата година. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.

Допълва се, че нашата страна отчита траен спад на отказите - от 17,3 на сто през 2015 г., 16,9 на сто през 2016 г., 14,97 на сто през 2017 г. и 11,32 на сто през 2018 година. За да отпаднат визите, необходимо е отказите трайно да бъдат под три на сто, или под два процента в две последователни години, уточнява комисията.

При Румъния също се отчита спад в броя на отказите до 9,11 на сто за миналата година. България и Румъния за първи път постигат количество на отказите под 10 процента, отбелязва ЕК.

За миналата година Кипър отчита 2,78 на сто откази, а Хърватия - 4,02 на сто. Посочените четири държави са единствените от ЕС, за чиито граждани САЩ все още изискват виза за краткосрочен престой или транзитно преминаване.

На 17 юни 2008 г. българският външен министър Ивайло Калфин и американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф подписаха във Вашингтон междинна декларация за участие на България в програмата за премахване на визите.

През 2012 г. министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано подписа с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов Споразумение между България и САЩ, което е насочено към по-добър обмен на информация в борбата с тежки престъпления като трафик на наркотици и на хора. Наполитано изтъкна тогава: с това споразумение сте една крачка по-близо до отпадане на визите.

Днес, 8 години по-късно, обаче съветите към българските власти са да работят по-интензивно, за да няма визи за българските граждани.