Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние заяви, че все още е възможно да се постигне споразумение с Великобритания тази седмица, но британското правителство трябва да предложи законово обвързващ текст, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Преди днешната си среща с външните министри на ЕС в Люксембург Барние каза, че сега главното предизвикателство е британските предложения по сложния въпрос за ирландската граница да се превърнат в законово обвързващ текст.

"Крайно време е добрите намерения да се оформят в законов текст", каза Барние.

В четвъртък и петък ще се състои среща на върха на ЕС, чиято основна тема ще е Брекзитът поради наближаването на планираната му дата 31 октомври.

"Макар че постигането на споразумение ще е трудно - според нас все по-трудно - то остава възможно за тази седмица", каза Барние.

Ирландската телевизия Ар Ти И съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения за Брекзита на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел.

"Двама информирани източника потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на Ар Ти И Тони Конъли в Туитър.

Финландската министърка по въпросите на Европа Тюти Тупурайнен, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че споразумение за Брекзита все още е възможно, но ЕС трябва да има готовност за липса на споразумение и удължаване на процеса.

"Всички сценарии са възможни", каза тя.