Младите лекари, които са придобили специалност по държавна поръчка, ще трябва да работят поне 3 години в лечебно заведение, посочено от Министерство на здравеопазването. Това гласят промените в Наредбата за придобиване на медицинска специалност, които бяха обнародвани в Държавен вестник.

Това е мярка срещу недостига на кадри и изтичането на млади лекари в чужбина.

Ако специализантите откажат, ще трябва да платят обезщетение в размер на изплатената субсидия за целия срок на обучението им - тоест около 50 000 лева.

Всяка година ще бъде изготвян списък с лечебни заведения, в които има недостиг на специалисти. Заплатите на специализантите ще се плащат от държавния бюджет, а не от болниците. В общия случай те ще получават по две минимални заплати, а за определени специалности до три.

Наредбата предвижда тези, които са започнали специализацията си по старите правила, да довършат обучението си при условията, по които са приети. Избор ще имат специализантите по "Обща медицина".

Според д-р Мирослав Ангелов, който е първа година специализант по кардиология и избран за млада медицинска надежда в конкурса "Лекар на годината", много млади лекари ще се откажат от държавната субсидия, за да не бъдат "разпределяни" в провинцията, съобщи БНТ.

"Почти на 100 процента съм сигурен, да. Това означава, че за три години аз няма да мога да отида никъде на друго място, за да надградя това, което съм получил като специализация", добави младият лекар.