Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването "На фокус" по NOVA, цитиран от пресцентъра на министерството.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична.

"32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства", коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.

Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро. "В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.", каза министърът на отбраната.

"Първите изтребители Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев каза в ефира на БНР, че "риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България". Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

"Към момента няма реална опасност от военна агресия, която да засегне пряко територията на България, но това ескалиране в агресията на Руската федерация по отношение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна, нас ни притеснява. Освен че ни притеснява като грубо нарушение на нормите на международното право, притеснява ни като последици. Една ескалация на войната е риск за националната сигурност", коментира темата и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по bTV.

"Националната сигурност се третира в различни аспекти - икономически риск, риск от авария, волна или неволна, било то в атомна електроцентрала било в друга ключова стратегическа инфраструктура, риск да бъде затворена територията на Черно море, която ни снабдяваме с много суровини. Всички тези рискове ние сме длъжни да ги предвидим в аванс и да предприемем действия", допълни министърът.

По думите му служебното правителство вече е започнало да подготвя план за действие, ако настъпят тези рискове. Установили са пропуски в досегашните планове за реакции.