Председателят Красимир Каракачанов предложи в отворено писмо до лидерите на патриотичните партии и движения да се организира обща среща до края на месец септември. На нея трябва да се съгласуват общи действия на предстоящите парламентарни избори, "за да докажат, че "Съединението прави силата" в името на националния интерес".

Призивът е адресиран до лидерът на "Атака" Волен Сидеров, председателят на ПП "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов, председателят на СПС "Защита" Йордан Величков и "всички останали патриотични организации и сдружения".

"През последните 22 години българският народ бе лъган, грабен и предаван от своите управници, които направиха всичко възможно да го разединят и противопоставят на враждуващи лагери, за да могат по-лесно да го манипулират", се казва в обръщението.

"Бъдещите поколения българи няма да ни простят, ако ние не си подадем ръце и съединени в мощен патриотичен съюз не дадем истинска патриотична алтернатива на досегашния политически модел на управление, който е на път да унищожи България", призовават още в Отвореното си писмо от ВМРО.

В началото на юли двете партии вече действаха заедно при организирането на протест срещу повишението на цените на тока, водата и парното пред сградата на Министерския съвет. Няколко дни по-късно десетки симпатизанти на "Атака" и ВМРО протестираха пред Столичната община заради силния звук при петъчните молитви в софийската джамия.