Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се е срещнал с премиера Бойко Борисов, за да му обясни с какви мотиви призова и вицепремиерът Красимир Каракачанов да подаде оставка след Валери Симеонов.

Председателят на ПГ на Обединени патриоти съобщи за разговора в профила си във Фейсбук. Ето какво написа той:

"С премиера разговаряхме, за да изчистим някои теми, които бяха медийно замърсени. Почувствах се отговорен да му обясня моето предложение към вицепремиера Красимир Каракачанов за неговата оставка. Идеята ми е за заздравяване, а не за разрушаване на управляващата коалиция. Категорично искам да кажа, че моята идея не е за оттегляне на патриотите от управляващата коалиция, както манипулативно внушават евродепутатът Джамбазки и негови колеги. Целта е управлението да продължи с нови идеи и важни решения за българския народ, свързани със стандарт и доходи. Аз съм за стабилност и добро управление. Много е важно всеки от партньорите ми в Обединени патриоти да надмогне егото си!".

По-рано днес Ангел Джамбазки от ВМРО заяви, че изваждането на представителите на Патриотите от управлението ще отвори врата за влизане на други политически сили в това управление. Очевидно е, че това е искане на ДПС, подчерта той по повод предложението на Сидеров да няма четвърти вицепремиер и в стола на Симеонов да не сяда никой.

Самият Красимир Каракачанов вече коментира "творческия съвет" на колегата си, както го нарече самият той, и заяви, че ще мисли творчески до следващия съвет на малката коалиция. Според военния министър не е редно двете партии - ВМРО и "Атака" (министърът на икономиката Емил Караниколов - б.р.) да имат министър в кабинета, а НФСБ да няма.  

ВМРО официално са отправили покана към Симеонов и Сидеров за среща, на която ще обсъдят въпроса с оставката на Каракачанов. 

Не е ясно каква е позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Всякакви нови формати на ново правителство, в рамките на този парламент, за нас са невъзможни. Задкулисни договорки за спасяването на правителството на Борисов, чрез нови формати на мнозинства или правителство на малцинството със скрита подкрепа, ще бъдат агония за държавата. Ние не можем да бъдем съпричастни с това. Няма да крепим кворума на такова мнозинство".