Очаквам от ГЕРБ да одобрят предложението ни депутатите, които не идват на работа без причина, да не получават никакви пари, заяви в интервю за Dir.bg лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него около преференциите се е разгоряла неоснователно истерична полемика, а страхът от машинното гласуване не е обоснован. Той изтъкна, че в най-скоро време трябва да се реши как НФСБ, ВМРО и "Атака" ще се явят на евроизборите. "Ако сме отделно, трябва да запазим управленската коалиция", е на мнение Сидеров.

- Как гледате на напускането на Народното събрание като политически инструмент? Днес предложихте да бъде изработен нов правилник на Народното събрание, когато депутатите не се явяват на работа?

- Този инструмент се е използвал през годините, включително и от партия "Атака". ГЕРБ също го използва през 2013 година. Но бързо разбраха, че грешат. От ЕНП им напомниха и се върнаха в пленарна зала. Сега БСП го използват, това е тяхно право. Още през 2013 година предложихме, сега пак, когато не се появяват депутатите в парламента без уважителни причини, да не получават никакви пари. Още през 2013 година БСП го приеха на 100%, а в един палеативен вариант, дори и да не се появяваш и да не идваш на работа, все пак получаваш 1/3 от заплатата плюс 1/3 от добавъчните пари. При депутатските доходи има доста такива допълнителни вземания - за участие в комисии, представителни и т.н. И дори въобще да не ходиш на работа, ти пак взимаш близо 1000 лева, което всеки българин знае, че това е една добра заплата за родните стандарти. Има ли логика и дали е справедливо при неходене на работа изобщо да получаваш 1000 и над 1000 лева? Не е справедливо. Затова ние предлагаме, който не идва в НС, независимо дали е от БСП, "Атака", Патриоти, ГЕРБ, "Воля", ДПС и т.н., да не получава никакви пари. Това е нашето предложение. Aз го направих устно при г-жа Караянчева във вторник, сега ще го внесем и писмено. ГЕРБ казаха, че има логика в това, трябва да помислят и очаквам да вземат решение и да одобрят това предложение, защото така е честно.

- Вчера Корнелия Нинова заяви, че червените депутати няма да получават заплата и да ползват служебни коли през времето, в което не са в парламента. Появиха се и контра мнения в тази посока, че социалистите продължават да взимат пари...

- Не, веднага ще Ви кажа, че тя в момента по този начин манипулира хората, защото какво значи, че няма да получават пари. Те в момента по закон получават, искат не искат. Това не става с изявления по медиите, това става с поправки в правилника, които ние ще предложим. Те в момента взимат командировъчни. Ако не ползваш служебна кола от парламента, депутатите имат право да получават пари за бензин и да пътуват с други коли. И те си ги получават, знам, че в момента има такива депутати от БСП, които вземат такива пари. И това трябва да се спре. Когато не си в парламента, тогава на собствени разноски обикаляй, прави си срещите, това никой не може да го спре и да го ограничи. Идеята ни е когато не се явяваш на, работа да не получаваш никакви пари от държавния бюджет. Аз чувам, че и други депутати от БСП излизат и казват: "Ние сега не взимаме нищо". Не, не е вярно, взимат. Всъщност, искаме поправки в правилника - дали ще съм аз, Нинова или който и да е, да не получава никакви пари, ако не е на работа. Така е справедливо.

- А виждате ли се за втори път в ролята на решаващ фактор за осигуряване на кворума и функционирането на парламента?

- При осигуряването на кворума - да, защото сега той зависи от нашето присъствие. В момента сме със стегната дисциплина. Говорихме във вторник с групата да се прекратят всякакви пътувания. Колегите смятам, че проявяват разбиране, мисля че ще удържим това да има кворум и да върви работата на парламента. Даже аз добавям нещо повече и смятам, че и по-делово ще работи парламентът, защото няма да ги има тези дебати, на които БСП като опозиция, разбира се има право, но с които внася дисонанс в работата. Няма да го има това бавене, защото понякога има дебати, процедурни хватки, които изяждат времето. Сега ще върви по-стегнато работата.

- Наскоро казахте, че този път Борисов трябва да си изкара мандата, аргументирайте се.

- Все пак нека изкара мандата докрай. Обикновено ставаха така нещата, че по някакви причини той прекратяваше мандата с предсрочни избори. Все пак да изкара един мандат докрай и тогава да теглим чертата и да се направи оценка и за него като министър-председател. Защото досегашните оценки са донякъде. Нека да има един изкаран мандат, защото има много заложени добри намерения и инициативи от страна на управляващата коалиция, които се отнасят до доходи, до икономически ръст, до инвестиции. И за да се види резултата от тях трябва да има четири пълни години. Така като се тегли чертата може да се каже тази коалиция беше успешна или неуспешна, но на половината на мандата, няма как да направим такова заключение.

- Днес започнахте процедурата за избор на нова ЦИК. Трябваше ли да има нов състав, съгласен ли сте да се върне предишният вариант на преференцията и нужно ли е машинното гласуване?

- На ЦИК мандатът свърши и по закон трябва да се подмени съставът на комисията. Така че няма никаква драма в това. Преференциите не са най-важното нещо. Аз мисля, че се разгоря една истерична полемика около тези преференции. Няма никаква драма в това хората да гласуват преференциално, като отбележат кого предпочитат в листата. Макар че слагам едно "но" и в момента има възможност да се правят инициативни комитети, да се участва самостоятелно, така че този, който смята, че може да събере достатъчен брой гласове, той може да се яви и самостоятелно. Възможността за мажоритарно или извънпартийно явяване на избори е абсолютно налице, има я. Но всички са вгледани в партийните листи. Тези атаки срещу партиите като такива не са полезни за обществото. Това е демократичната система и тя е многопартийна. В нашата Конституция е записано, че политическата воля на гражданите се изявява чрез политическите партии, няма друг начин. Другото се нарича корпоративна държава, тя е прилагана след 1922 година в Италия от Мусолини, а 1934 г. при преврата в България партиите са забранени. Ако искаме такава система, някой да каже искаме система без партии, забрана на партиите. Така или иначе партиите са начин за изява на политическата воля и трябва да се уважава тяхното подреждане. Разбира се хората трябва да имат правото да предпочетат някого от листата, ние за това нещо сме се произнесли, нямаме нищо против.

Колкото до машинното гласуване, ще припомня, че още 2012 година "Атака" предложи машинно гласуване в цялата страна. Изчислихме, че купуването на машините ще е не повече от няколко милиона долара, т.е. сума много нищожна в сравнение с другите пари, харчени за избори. Тогава го предложихме, но не се прие. Сега виждаме, че има нежелание да се приеме това гласуване, като аргументацията е, че може да се правят фалшификации. Според нас то ще въведе един много по-точен ред, ако данните от гласуването отиват веднага в Централно информационна система и нямаш възможност повече да им влияеш, може би ще бъдат по-точни резултатите от изборите. Така или иначе виждаме, че това не го приемат, може би не разбират същината и го бъркат с електронното гласуване. Машинно гласуване има в САЩ и в Русия, в две от най-големите държави в света. Никой не може да каже, че там изборите не са честни. Така че този страх от машинното гласуване не е обоснован. Това явно е наше мнение на "Атака", другите не го приемат, но ще узреят.

- Ще се явите ли самостоятелно на евроизборите? Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че те тръгват към самостоятелно явяване. Ако "да" - защо, ако "не" - пак защо? Водите ли някакви преговори с ВМРО?

- НФСБ номинираха г-н Симеонов като водач на евролистата, но без да уточняват коя евролиста. Не сме уточнили заедно или поотделно ще се явяваме. ВМРО номинираха за водач Джамбазки, като също не се уточнява на коя евролиста. Ние от "Атака" не сме номирали никакъв водач, тъй като смятаме, че коректното е да се уточним ще бъдем ли заедно или не на тези избори. Това предстои да стане и аз се надявам в близките дни. Настоявах месеци наред това да го решим, имаше едно неглижиране на въпроса, но вече няма как и трябва да се каже. Моето мнение е, че това трябва културно да се реши между нас. Ако решим да сме поотделно, то добре, казваме го нормално, цивилизовано, след което трябва да обясним на обществеността, че заедно или поотделно ще се явяваме, трябва да довършим управленския мандат, защото сме подписали управленска програма. По този начин нещата вече ще са ясни, ще си правим изборите кой колкото и както може, ако сме поотделно. Но предстои да го решим и да го съобщим официално. Затова в момента не мога да кажа какво ще е решението. Мога да тълкувам само знаците, тъй като издигането, номинирането на водач на листи, за мен е някакъв косвен знак. Двете партии - НФСБ и ВМРО, като че ли търсят такъв модел на явяване. Но трябва да го кажем официално и без никакви кулизии и нападки да се заемем с изборната кампания. "Атака" няма проблем да се яви и самостоятелно. Правили сме го, така че топката е в другите две партии.

- Ако се явите отделно, ще съумее ли малката коалиция да се запази? И без това като че ли създава впечатление за постоянно напрежение, неразбирателство вътре в нея. Няма ли да изостри това още повече нещата?

- Аз съм на мнение, че това не трябва да води до изостряне на отношенията. Ако отидем на отделно явяване, то трябва да запазим едни колегиални отношения и да кажем ясно, че това не се отразява на управленската коалиция. Моето мнение е това, колегите ще ги питате. И Симеонов, и Каракачанов трябва да кажат своето мнение. Аз смятам, че те също мислят в тази посока. Даже, ако не се лъжа, и г-н Симеонов го е изразявал това, че тези евроизбори не са автоматично вързани с предсрочни и че управленският мандат си е управленски мандат. И аз мисля така и смятам, че г-н Каракачанов няма да е против това. Т.е. не пречи, ако решим да се явим поотделно на евроизборите, да запазим управленската коалиция и да изкараме мандата.