България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава, заявиха от Министерство на отбраната по повод изказването на лидера на "Атака".

От ведомството са категорични, че в изказването и изводите на Волен Сидеров няма нищо вярно.

В изказване пред Народното събрание от името на парламентарна група, Волен Сидеров обяви по-рано, че в през последните дни до партийната централа е достигнала информация, че в различни градове на страната върви процес на мобилизация, т.е. изпращат се повиквателни към военнослужещи от резерва и им се казва къде точно ще се явят в случай на нужда, съобщиха БТА и Дарик радио.

Той обясни, че са проверили тези твърдения и от някои от военните окръжия са потвърдили.

"За нас това решение е свързано с посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди няколко дни", каза Сидеров.

Той допълни, че в Украйна тече подобна процедура и вече има бунтове сред българите, живеещи в Одеска област, които са извиквани, за да бъдат мобилизирани.

В съобщението на МО се отбелязва, че съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на България и Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, на военен отчет подлежат всички български граждани, преминали военна подготовка - бивши кадрови войници, сержанти и офицери, граждани, отбили наборна служба, и такива, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка. Те участват в окомплектоването на военновременни формирования, съгласно закона.

Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка, посочват от МО.

Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини - болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес.

В тези случаи структурите на Централното военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията.

"Това е всекидневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време, съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили", категорични са от военното ведомство.