Министерство на отбраната отговори на БСП за обществената поръчка за ремонта на Су-25, като опроверга днешните изявления на социалистите. Ето какво заявиха от министерството:

"Не отговаря на истината твърдението, че "средствата за ремонта значително ще надхвърлят сумата от 100 милиона лева, като така целенасочено ще се заобиколи законът и Народното събрание".

Фактите са следните: Процедурата е обявена публично и е на сайта на Министерството на отбраната с решение 108/17.08.2018 г. Според него общата стойност на ремонта възлиза на 41 милиона лева без ДДС, като при необходимост от допълнителни ремонти, сумата може да достигне максимум 82.510 милиона лева без ДДС, за което задължително е необходима санкция на Министерски съвет. (Точка 9, стр. 8 от документацията по поръчката, публикувана в сайта на МО). Както е известно, Народното събрание се произнася по сделки за над 100 милиона лева без ДДС.

По повод твърдението, че "процедурата е само с един участник" фактите са следните:

Според доклад на Военновъздушните сили (ВВС) само две компании могат да извършат изисквания ремонт. Това са руският завод-производител и авиоремонтният завод "Баранович" в Беларус. Оферта е подала само втората компания.

На въпроса защо не е поканен за ремонта българският завод "Авионамс", причината е, че от 16 години заводът не е ремонтирал Су-25, а от 18 години - не е ремонтирал двигател на Су-25. По оценка на експерти от ВВС, в "Авионамс" никога не са извършвани капитално-възстановителни ремонти в обема, който е необходим сега. Въпреки многократните покани от Министерството на отбраната до "Авионамс", дружеството до този момент не е предоставило документи за наличие на способности за изпълнение на обявената от Министерството на отбраната поръчка. Освен това решението за откриване на процедурата не е обжалвано от нито една страна, включително от "Авионамс"."

Припомняме, че по-рано БСП настоя сделката за ремонт на бойни самолети Су-25 да бъде преразгледана, да се защити българският национален интерес и българският завод "Авионамс" да участва в ремонта. Това заявиха на брифинг в парламента Николай Цонков и Атанас Зафиров от БСП.

Според социалистите: "Подготвя се поредният грабеж от Министерството на отбраната на стойност 180 млн. лв., зад гърба на българския парламент и погазвайки грубо българския национален интерес", коментира Цонков. Той обясни, че става въпрос за обществена поръчка, която министерството е обявило на 19 август тази година, но без договаряне и без публикуване. Изпратени са били покани до две компании - беларуска и руска. Получен е отговор само от беларуската.

"Що за сделка е тази, която започва от 41 млн. лв., скача на 80 млн. лв. в стремеж да бъде заобиколен парламента, защото сделки под 100 млн. лв. не се гледат от парламента, и в един момент, когато победител е предизвестеният участник, той дава цена от над 300 млн. лв. В крайна сметка си стискат ръцете за 180 млн.лв. Що за сделка е тази, в която милионите хвърчат с космическа скорост?", попита Зафиров.