Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде нова заповед, с която се забранява на военнослужещите да консумират алкохол и да употребяват наркотици, техни аналози или други упойващи вещества, докато изпълняват служебните си задължения. 

"В служебно време забранявам употребата на алкохол, наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества от военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително по време на занятия, тренировки, учения, мисии и операции", гласи заповедта на Стоянов.

В документа на МО е отбелязано още, че се забранява "продажбата на алкохол във всички столове, бюфети или други помещения за продажба на продукти и напитки на територията на военните формирования и в административните сгради в управление на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия".

При нарушаване на заповедта военните могат да бъдат отстранени от служба - при явяване на работа след употреба на алкохол или други упойващи вещества служителят ще бъде уволнен дисциплинарно.

"Забранявам управлението на пътни превозни средства от военнослужещите в служебно и извън служебно време след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, съгласно разпоредбата на чл. 5, ал. 3, т. 1 от Закона за движение по пътищата. При установяване на подобно нарушение от компетентните за това органи, на военнослужещия - нарушител да му се наложи дисциплинарно наказание "уволнение", се казва още в заповедта.

Вижте пълния текст на документа ТУК>>>