Предстои да се увеличи съставът на Специалните сили и да се създаде Командване на Силите за специални операции, както и на една нова група за специални операции към него в района на столицата. Това каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти край град Малко Търново, в близост до българо-турската граница.

Командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев посочи, че в последно време е засилен интересът към формированието.

"През изминалите две години приехме на служба значителен брой военнослужещи. Обявихме конкурс за последните 28 вакантни места, който ще приключи през декември. При нас хората идват най-вече от изключително желание за служба, за изпълнение на дълга и от любов към Отечеството, както и заради добрата подготовка", коментира той, цитиран от пресцентъра на МО.

Снимка: Официален сайт МО

"В последните години значително е подобрена въздушно-десантната подготовка, направено е много, но все още има нужда от нова автомобилна техника, средства за разузнаване, средства за индивидуална защита, добави бригаден генерал Матеев.

Всички снимки можете да видите тук>>>

"Вниманието и на "Гранична полиция", и на Българската армия нито за секунда не е било отклонено от охраната на границата. Възприемаме тази мисия изключително сериозно", обяви още Каракачанов.

На място той се запозна с работата на Специалните сили, които направиха демонстрация пред представители на медиите и на местната власт на действията си по възпиране на нелегални емигранти при навлизане на територията на Република България.

"Доволен съм от добрата координация между МВР и Министерството на отбраната, когато става въпрос за изпълнение на такава отговорна задача, каквато е охраната на границата. Ние сме длъжни да си защитаваме държавата", подчерта министърът.

По думите му армията ще остане на границата докато "Гранична полиция" има нужда от подпомагане, защото българското общество има необходимост да бъде защитавано.

Снимка: Официален сайт МО

"Разработени са планове и има готовност при необходимост и поява на големи маси мигранти "Гранична полиция" да бъде усилена с до 2700 военнослужещи с близо 500 единици техника. Военнослужещите, които изпълняват задачи на границата, имат нужда от още техника, апаратура за нощно виждане, допълнителна екипировка за лична защита. До момента армията изпълнява задачите по охрана на границата със собствената си техника като в разходите не се отчита амортизацията й, а разчетите за извършената работа не включват, например, средства за гориво и смазочни материали. Със средства от Европейския съюз за охрана на границите ще бъде доставено голямо количество джипове и се надяваме част от тях да отидат за армията", посочи той.

"Идеята за служба в армията трябва да стигне до хората", каза Каракачанов в отговор на журналистически въпрос за интереса към военната професия.

"Не е вярно, че младите хора нямат интерес. Въпросът е да отворим професията на военния към обществото", посочи той и даде за пример, че недокомплектът е най-малък там, където военните формирования и командирите популяризират добре това, което армията прави.