Министрите на отбраната на България и на Хърватия са се договорили за актуализиране на споразумението за двустранно сътрудничество.

Договорихме се да подготвим ново споразумение за двустранно сътрудничество между двете министерства. Да го актуализираме, защото предишното е от 1996 г., каза в изявление вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който разговаря с хърватския си колега Дамир Кръстичевич в София.

В споразумението ще заложим освен възможностите за обучение на наши военнослужещи, всички аспекти на военното сътрудничество, както и въпроси от социалната политика за военнослужещите, посочи Каракачанов. Той очаква до 6-7 месеца това споразумение да е готово.

България и Хърватия са приятелски страни, нямаме никакви спорни въпроси, заяви Каракачанов. Целта на посещението е да се интензифицират взаимоотношенията между министерствата на отбраната. Споделихме практиката си в проектите за модернизация, посочи Красимир Каракачанов. По думите му хърватската страна също е споделила опита си, те също имат проект за модернизация на авиацията си.

Българската страна е споделила и опита си от председателството на Съвета на ЕС. От началото на следващата година Хърватия поема европредседателството. Както и България, един от основните им приоритети е интегрирането на Западните Балкани, отбеляза Каракачанов.

Министрите са коментирали темата за военнопромишлените комплекси на двете страни и техните възможности. Каракачанов е поканил Кръстичевич идната година на международното изложение "Хемус" в Пловдив. А през 2021 г. български представители трябва да посетят изложението в Сплит, Хърватия.

От своя страна вицепремиерът Дамир Кръстичевич посочи, че е първият хърватски министър на отбраната, който посещава България след 15-годишно прекъсване и изтъкна, че България и Хърватия са приятелски държави и фактори на стабилност и мир в региона.

Хърватският военен министър отбеляза, че целта на срещите е подобряването на сътрудничеството в отбранителната индустрия. Той смята, че е време за актуализиране на споразумението за отбранителната индустрия. Поканил е Каракачанов да посети Хърватия през следващата година, където да подпишат ново споразумение.

Двамата са разговаряли за областите на сътрудничество - сред за флота, специалните части. Кръстичевич напомни, че неотдавна в Брюксел е било подписано споразумение за създаване на мултинационален център в Земуник за обучение на пилоти на хеликоптери, в което участват също България, Унгария и Словения.

В разговорите е била обменена информация и в областта на сигурността в Югоизточна Европа, което Кръстичевич определи като много важно, защото е свързано с поддържането на мира, сигурността и стабилността в региона.

Кръстичевич благодарил за споделения български опит в европредседателството. Фокусът ни ще бъде върху Югоизточна Европа и върху укрепването на трансатлантическото сътрудничество, посочи той.