Водеща тема в кампанията на БСП за европейските избори ще бъде борбата с неравенствата, коментира пред български журналисти заместник-председателят на БСП Деница Златева, която ръководи българската делегация на предизборния конгрес на Партията на европейските социалисти в Мадрид.

В края на януари приехме нашата предизборна платформа, основната тема е свързана с изграждането на по-справедлива и по-социална Европа, което изцяло се припокрива с основния акцент в манифеста на ПЕС - за нов европейски социален договор, посочи Златева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че борбата срещу неравенствата, младежкия план, устойчивото развитие със социални елементи ще са темите, които ще бъдат заложени в кампанията на ПЕС и в кампанията на БСП.

Съгласно приетите правила, до 15 март трябва да е ясен водачът и местата на коалиционната и гражданската квота в листата за евроизборите, информира заместник-председателят на БСП. Тя добави, че дотогава трябва да приключат конференциите за номинация на евродепутати.

Днес конгреса на Партията на европейските социалисти в Мадрид прие манифеста на ПЕС за изборите, озаглавен "Нов социален договор за Европа", като акцент бе поставен върху темите за борбата с неравенството, социалната справедливост, сближаване и солидарност между регионите и гражданите на Европа, устойчиво развитие по социално справедлив начин, солидарна, свободна, демократична и обединена Европа и план за бъдещето на младите европейски граждани.

"Манифестът на Партията на европейските социалисти е план за бъдещето на Европа - свободна, демократична, справедлива и солидарна", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на втория ден на конгреса в Мадрид.

На форума присъства испанският премиер и лидер на Испанската социалистическа партия Педро Санчес, премиерите на Португалия и Швеция, както и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс.