ВМРО внася промени в Наказателния кодекс, с които предлага по-високи санкции за политици за клевета и обида. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

"Необходими са законови мерки, които да покажат, че политикът трябва да говори истината, особено за своите опоненти. Още по-обидна е ситуацията, когато някои хора се надпреварват, че са по-патриоти, или по-родолюбци от други, защото патриотизмът е идеология, която обединява. Фалшивите новини, набеждаването, хулите и откровените лъжи, които се изричат от хора на водещи държавни позиции превърнаха политиката в евтин цирк, който доведе и до занижената липса на доверие сред хората, които все пак имат отношение към политическия живот. За другите изобщо и не гадаем как изглежда политическата класа. Ето това е причината за ниската избирателна активност. Хората не вярват на политическата класа, защото измислената такава се превърна в проводник на лъжи и безсмислени атаки, които имат една единствена цел - просто да станат център на новинарския поток, не за друго, а за да очернят политическите си опоненти", заяви той на брифинг със своите колеги от ВМРО Александър Сабанов, Милен Михов, Александър Сиди и Красимир Богданов, които внесоха предложенията за промени.

Веселинов подчерта, че внасят измененията заради духа, в който се развива предизборната кампания за европейските избори.

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов предлагат допълване на НК, като се запише, че за обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник, наказанието да е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лева.

"Глобата е солена, но тя е съобразена с доходите както на депутатите, така и на евродепутатите, и би следвало да ги заболи, когато лъжат, коментира Веселинов.

И добави, че сега, след дълги дела, се налагат глоби от порядъка на 3000 лева, които в сравнение с депутатската заплата са минимално наказание.

Той обясни, че се предлага наказанието "лишаване от свобода" да е до 4 години, за да се избегне възможността вместо лишаване от свобода, макар и условно, съдът да наложи административна глоба, каквато е практиката при по ниските възможни присъди. Според него промените не противоречат на Конституцията.

Междувременно от "Воля" на Веселин Марешки заявиха:

"Уплашени от нарастващото недоволство на народа, заради лъжите и обидите на ВМРО към българските граждани, парламентарната им група панически внесе законопроект-харакири. За да не бъдат изобличавани техните безобразия в политиката, опитват отчаяния ход да се скрият зад закон. С искането да бъдат глобявани и вкарвани в затвора измамниците и грубияните в политиката, де факто осъждат самите себе си. Те са първите, които трябва да бъдат подведени под отговорност, по силата на такъв закон. Излъгаха българския народ, че ще направят минималната пенсия 300 лева, лъжат, че са против третия пол и Истанбулската конвенция, не осигуриха полицай във всяко село, обидиха с цинични думи българските жени".