ВМРО излезе с официална позиция, след като Висшият административен съд отхвърли жалбата кандидата за вицепрезидент на Лозан Понов - Мария Касимова.

Ето какво заявиха по този повод "воеводите":

"Според Определението на ВАС ВМРО няма правен интерес да установи дали кандидат за президентските избори отговаря на изискванията в основния закон на държавата. Това е нелеп, абсурден и юридически неиздържан аргумент. ВМРО - Българско национално движение е политически субект, регистриран за участие в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и има издигнати собствени кандидати в лицето на доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова. Нашите кандидати са подписали декларации по чл. 93, ал. 2 и чл. 94 от Конституцията на Република България и съгласно изискванията на Изборния кодекс, че безусловно отговарят на всички законови условия да бъдат издигнати. В случая с двойката Панов-Моасе обаче има много неясноти, касаещи статуса на пребиваване на кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе в България.

И това поражда правния интерес от страна на ВМРО. Двете двойки би следвало да участват на равни начала в предизборната битка. Наличието на неизяснени обстоятелства и съмнения за законосъобразност за участие при едната вече автоматично поставя другата в положение на нарушени права, съгласно Изборния кодекс.

По основанието, че не е допустимо обжалване на решението на ЦИК, поради това, че е позитивно, то това твърдение няма легална основа, тъй като в ИК е записано, че Решението за регистрация на кандидатпрезидентска двойка, независимо от съдържанието, се обжалва пред ВАС.

С това си определение реално ВАС отказва съдебен контрол върху решението за регистрация на кандидатпрезидентската двойка Панов-Моасе и по този начин автоматично нарушава равнопоставеността на кандидатите.

Припомняме, че ние от ВМРО - Българско национално движение поискахме съдът да установи дали кандидатът за вицепрезидент Моасе отговаря на конституционното изискване да е живяла в България през последните 5 години. Според практиката на Конституционния съд това обстоятелство се счита за осъществено, ако поне през половината от всяка година кандидатът е пребивавал на територията на държавата. В свои интервюта г-жа Моасе твърди, че е живяла на остров Менорка.

С този акт, се затвърди практиката блюстителите на "съдебната реформа" и "правовия ред" да нарушават именно върховенството на закона, прикривайки се зад процедурни хватки. В случая това става със съдействието на Върховния административен съд.

Представителите на Инициативния комитет на двойката Панов-Моасе онзи ден се притесняваха, че политиката влизала в съдебната зала. Е, госпожи и господа, сега вече официално съдът влезе в предизборната надпревара в подкрепа именно на Вашите кандидати", гласи позицията на ВМРО.