ВМРО няма да подкрепи решение на правителството, различно от Рамковата позиция на България за Република Северна Македония, заявиха на брифинг в парламента от партията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

"Няма да участваме в продажбата на националните интереси на България", категоричен бе депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов.

Това се случи, въпреки че, вчера външният министър Екатерина Захариева заяви, че България има желание да подкрепим Северна Македония за започване на преговори с ЕС, но не може да прави компромиси, докато продължава антибългарската кампания в Скопие. Тя каза това, след като се върна от Берлин, където се срещна с министрите на външните работи и на европейските въпроси на Северна Македония. По думите й има напредък по отворените въпроси, но въпреки напредъка, след петчасови преговори София не е в състояние да одобри преговорната рамка.

Днес Милен Михов от ВМРО припомни по време на брифинга факти от двустранните отношения между двете страни, като изтъкна, че от неговата партия са убедени привърженици на идеята за общо бъдеще на гражданите на двете републики - Република България и Република Северна Македония в семейството на европейските държави.

Той припомни, че България е първата страна в света, признала Република Македония на 15 януари 1992 г.

"Ние потвърждаваме своята привързаност към Договора за приятелство и добросъседство между двете държави, подписан на 1 август 2017 г. и потвърждаваме валидността на Декларацията на 44-то Народно събрание от 9 октомври 2019 г.", посочи Михов.

Той бе категоричен, че двустранният договор за приятелство и добросъседство не се спазва от Скопие и даде редица примери, сред които: отказ от строителството на транспортен коридор номер 8 и пречките пред българския бизнес и инвестиции. Михов каза още, че има примери за саботиране работата на двустранната историческа комисия, ограничаване правото на българите, както и продължаваща манипулация с историята в учебниците, яростната антибългарска пропаганда в медиите.

"Смятаме, че изграждането на доверие между двете правителства отговаря на желанието на огромното мнозинство на гражданите на двете страни и постигането на това е изцяло в ръцете на властите в Република Северна Македония", коментира още депутатът. - "Ние очакваме конкретни действия, а не декларации и изявления в добронамерен тон".

"Младите поколения от двете страни на Беласица говорят на един език, мечтаят заедно и виждат своето общо бъдеще в Европа. Ние смятаме, че без признаването на историческата реалност за българските корени на официалната книжовна норма и българския характер на историята до 1944 г. от страна на правителството на Република Северна Македония не може да се получи подкрепа за започване на преговори за членство в ЕС", категоричен бе Михов.

"Ние смятаме, че единствената гаранция за изпълнение на договора за приятелство е поемането на конкретни, правнообвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на подписване на анекс към договора, въз основа на рамковата позиция на българското Народно събрание от октомври 2019 г", посочи депутатът и уточни, че ВМРО няма да приеме решение, което се разминава с Рамковата декларация на НС от 2019 г., защото по думите му не може да се търгува с българския национален интерес.