ВМРО настоява за реализацията на проектите за модернизацията на въоръжените сили, а от "Воля" поискаха спирането им в хода на дебата на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет 2020 г.

Спорът бе по повод предложение на БСП за замразяване на разходите за модернизация. Депутатът Милен Михов цитира изказване на Корнелия Нинова, че в бюджета са предвидени 2,5 млрд.лв. за военни проекти. Той заяви, че това не е вярно.

По думите му общата сума за двата проекта за два многоцеливи патрулни кораба и за придобиване на бойна машина на пехотата, не е предвидена в бюджета. "Проектът за кораба предвижда шест годишна реализация", обясни Михов. Той посочи, че проектът за бойната машина на пехотата е за 12 години, а 150-те бойни машини трябва да бъдат получени на осмата година. Милен Михов обясни, че плащанията са разсрочени към 12 година и сумите за тях са разделени на срока на договора и са далеч под обявената стойност.

"Защо двата проекта не трябва да бъдат спирани? Защото предложението на левицата слага кръст на тези два проекта", посочи депутатът. По думите му проектът за бойната машина на пехотата предлага широко индустриално сътрудничество, надхвърлящо условията на проекта, като изграждане на съвместно предприятие с високи производствени възможности за производство на бойни машини на пехотата, включително за износ за трети страни.

Милен Михов посочи, че договорът за бойните самолети F 16 приключва с всички онези ангажименти по доставка, обучение, оборудване до 2027 г. "Българските самолети вече са заложени за производство от американска страна, официално се декларира, че графикът за доставката на самолетите ще бъде изпълнен и той е 2023-2024 г.", посочи той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки настоя правителството да се позове на настъпилите форсмажорни обстоятелства и да поиска от американския президент Доналд Тръмп спиране на сделката за самолетите и връщане на парите. Той настоя за спиране на така наречените инвестиции във въоръжаване.

Марешки коментира, че дългът, който се канят да теглят управляващите няма да е достатъчен и настоя депутатите да увеличат възможността на правителството да има много по-голям буфер с минимум 20 милиарда евро, вместо предвидените десет. От "Воля" предложиха мярката 60 на 40 по отношение плащането на работни заплати да стане 60 на нула.

"Ще подкрепим коригирането на бюджета и даже настояваме за много по-сериозно такова", каза той.

Депутатът Юлиан Ангелов от ВМРО отговори, че не разбира как един български родолюбец, председател на партия, не иска българската държава през следващите десет години да модернизира своята армия, с което ще гарантира националната сигурност и същевременно ще инвестира в българската икономика.