ВМРО иска среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност, съобщиха от партията.

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос - с. Рогош, с. Микре, Шумен, с. Сливовик - и общо 4 жертви, посочват войводите, като настояват, че това трябва да бъде прекратено незабавно.

Тази пълзяща и лансирана обилно от евролибералните течения циганизация и изкривено разбиране за толерантност спрямо циганите трябва да спрат. Цената е прекалено голяма, посочват от ВМРО.

"Припомняме, че само в рамките на няколко дни мъж беше пребит от двама криминално проявени цигани в с. Сливовик, Монтанско. Възрастен човек беше брутално убит от двама непълнолетни цигани в с. Микре. В същото време след пищна циганска сватба, завършила в спешното на шуменската болница, лекарка беше заплашвана и душена, докато спасява човешки животи. Кулминацията на всичко това стана в събота вечер, когато хора от една циганска фамилия, които враждуват от години, се избиха помежду си в с. Рогош с незаконна пушка. До кога ще търпим това?", питат от формацията.

Неслучайно преди 3 години ние от ВМРО изготвихме, с помощта на експерти, Концепция за справяне с несоциализираните цигански групи, приела публичност като Циганската концепция на ВМРО. Документът е внесен в МС през август 2019 г. и още стои в архивите му, припомнят оттам.

Както и предупреждавахме още тогава, след поредица напълно неразбираеми за нормален човешки ум престъпления, изнасилвания, убийства и гаври, извършвани от представители на циганския етнос, ако не се вземат спешни мерки, ще се стигне до гражданска война", гласи предупреждението, което отправят от ВМРО. Според тях това е въпрос, който засяга националната сигурност.

"Сега проблемът се заостри още повече от безпрецедентното обедняване на държавата, което само себе си е достатъчен фактор за ескалация на престъпността", се посочва в позицията.

"Ето защо днес се обръщаме към служебния министър-председател Гълъб Донев, към министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров да извадят внесения още през 2019 г. документ. Настояваме за среща с тях, защото нашите експерти, изготвили концепцията, могат да помогнат за овладяване на разрастващата се циганизация на България. Настояваме и за свикване на Национален кризисен щаб за борба с етническата престъпност", заявяват от ВМРО.