Окръжният съд в Пловдив отмени тридневния арест за актьора Даниел Михайлов и д-р Валентин Караджов. Те бяха съдени по указа за борба с дребното хулиганство за хвърляне на яйца по сградата на областната управа при посещението на здравния министър проф. Костадин Ангелов миналата седмица. Днес магистратите решиха на Михайлов и на Караджов да бъде наложена глоба от по 500 лева.

Даниел Михайлов и Валентин Караджов обжалваха наказанията си с убеждението, че имат право за изразят гражданска позиция не само с плакати, а и с по-радикални действия. Затова миналата седмица посрещнали здравния министър с черни найлонови чували за смет и яйца.

Обжалването днес беше съпроводено с протест на хора, които искаха да влязат в залата. Заради противоепидемичните мерки обаче полицията спря групата на входа на Съдебната палата.

Съдът се съобрази с аргументите, че протестиращите имат право на свободно изразяване на мнение, но без да хвърлят яйца. Затова измениха наказанието за Даниел Михайлов на глоба от 500 лева.

"500 лева за едно яйце на плочките - пълна пародия. Малко трудно се събират 500 лева при 400 лева квартира в Пловдив и заплащането на актьорите на свободна практика", коментира Даниел Михайлов пред БНТ

"Две яйца са хвърлени по сградата на областната управа", коментира и Валентин Караджов пред bTV. Той разказа, че е бил удрян в районното управление на полицията и служител на реда нарочно счупил телефона му.

"Това е политическа репресия в момента", коментириха протестъри, дошли от София да подкрепят обвиняемите пред съда. "Ние хвърляме тонове яйца и никой не е арестуван. Значи тук, за две яйца, Вальо е бит", посочи Тихомир Василев.

Решението на Окръжния съд е окончателно. Но според протестиращите, с казуса може да бъде запознат Европейския съд по правата на човека в Страсбург.