За Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ще се превидят 1 700 000 лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и представители на лечебното заведение.

Парите ще се използват за лечение на децата и за увеличение на заплатите на работещите в болницата. Те ще бъдат отпуснати по механизма за програмата "Майчино и детско здравеопазване".

Още 1,25 милиона лева ще бъдат дадени за закупуване на кувьози и специална апаратура за деца.

"Утре ще внеса проект за постановление на Министерския съвет, с което на Министерството на здравеопазването ще се предоставят тези средства допълнително за 15 апарата за дихателна неинвазимна реанимация 500 хил. лв., и за 50 кувьоза още 750 хил. лв.", посочи министър Ананиев.

Апаратурата ще бъде разпределена между държавни и общински болници.

До края на май ще се обяви обществена поръчка за инжинеринг на новата детска болница и разчитаме, че в началото на септември ще започне строитеството й, каза още той. Министър Ананиев припомни, че вчера започнаха и преговорите с Бългаския лекарски съюз за промяна на цените на някои клинични пътеки, като приоритетно ще се завишат цените на в педиатрията. С наредбата за специализациите ще се предвиди и увеличаване на местата за специализанти по неонатология.

Проф. Иван Литвиненко от болницата изказа задоволство и благодарност от срещата и допълни, че сега до голяма степен напрежението е намаляло, тъй като са получили отклик на всичките им искания.

"На този етап ние сме удовлетворени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болницата, ще можем да задържим, а и, надявам се, да увеличим персонала си, за да можем да вършим задълженията си така, както подобава", добави той.