Ким Йо-чен беше определена за кандидат член на Политбюро на управляващата Корейска трудова партия - непроницаемия, всемогъщ партиен орган, където се решават най-важните държавни въпроси, съобщиха в неделя държавните медии на Севера.

Това я прави едва втората жена в патриархална Северна Корея, която става част от този клуб само за подбрани хора след Ким Кьон-хи, която заемаше влиятелни постове, докато нейният брат Ким Чен-ир управляваше страната.

"Тъй като тя е жена, Ким Чен-ун вероятно не я смята за заплаха и предизвикателство за своето управление", каза научният сътрудник от Института за стратегия за национална сигурност Мун Хон-сик.

"Както се казва, "кръвта вода не става", Ким Чен-ун мисли, че на Ким Йо-чен може да има доверие."

За разлика от своята леля, която беше повишена до пост в Политбюро през 2012 г., след като служеше повече от три десетилетия в партията, Ким Йо-чен се издига до властта с невиждана бързина.

Ким Кьон-хи не се е появявала, откакто през 2013 г. беше екзекутиран съпругът й Джан Сон-тхек, смятан някога за втори в йерархията в Пхенян. Според сведения, представени пред парламента през август, южнокорейското разузнаване смята, че сега тя се намира на изолирано място близо до Пхенян, където е подложена на лечение от неопределена болест.

Джан и съпругата му не са единствените роднини, загубили благоволението на Ким Чен-ун.

Отчужденият заварен брат на Ким Чен-ун - Ким Чен-нам, беше убит с отровно нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия през февруари. Две жени са съдени за убийството, зад което според южнокорейски и американски служители стои режимът на Ким Чен-ун. Ким Чен-нам, който живееше в изгнание в Макао, критикуваше династичното управление на своето семейство и брат му издаде постоянна заповед за неговото екзекутиране, казват някои южнокорейски депутати.

С КОНСКА ОПАШКА И ЧЕРНИ КОСТЮМИ

Елегантно облечената Ким Йо-чен, която обикновено връзва косата си на конска опашка и се появява предимно с черни костюми и черни обувки с токчета, за първи път се показа по държавните медии през декември 2011 г., когато беше видяна да плаче до Ким Чен-ун на погребението на баща им.

Оттогава Ким се е появявала няколко пъти с брат си, смеейки се на концерти, яздейки бял кон, и усмихната, докато получава цветя от негово име на държавни церемонии. Със своето младежко и живо присъствие на кадрите в държавните медии тя е в ярък контраст с обикновено мрачните генерали и застаряващи партийни функционери, които придружават Ким Чен-ун при изпълнение на официалните му задължения.

Младата наследница, която преди това само от време на време се появяваше на заден план, напоследък се придвижва към предната линия и центъра на снимките в медиите, помагайки на брат си на множество значими държавни прояви. На голям военен парад през април по случай 105-ата годишнина от рождението на бащата основател Ким Ир-сен тя беше видяна как излиза бързо зад колоните и носи документи на брат си, докато той се готвеше да направи обръщение. Същия месец тя стоеше до него на церемония за откриване на строителен проект в Пхенян.

През март 2016 г. тя придружаваше Ким Чен-ун при посещение, на което той даде напътствия на ядрени учени и обяви успешно разработване на смалени ядрени бойни глави.

"Официалното включване на Ким Йо-чен в 30-членния клуб за подбрани хора, в който влизат главните личности, определящи политиката на Северна Корея, означава, че нейната роля в режима ще стане още по-голяма", каза старши сътрудникът в Института "Седжон" южно от Сеул Чхеон Сеон-чхан.

ЗАД ЗАВЕСАТА

Освен нейната възраст, почти нищо не се знае за Ким Йо-чен. За първи път тя попадна в общественото полезрение през февруари 2011 г., когато южнокорейска телевизия я засне на концерт на Ерик Клептън в Сингапур с другия й брат Ким Чен-чхол.

Тримата, за които има информация, че са ходили на училище в Швейцария, са пълнокръвни братя и сестри, родени на Ким Чен-ир от четвъртата му партньорка Ко Йон-хи.

Най-големият син на Ким Чен-ир - Ким Чен-чхол - не участва в политиката, а води тих живот в Пхенян, където свири на китара в група, казва бившият заместник-посланик на Северна Корея в Лондон Тхе Йон-хо, избягал в Юга.

През 2014 г. Ким Йо-чен беше назначена за заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация на Корейската трудова партия, който се занимава с изпращане на идеологически послания в областта на медиите, изкуството и културата.

Назначаването й на този пост накара финансовото министерство на САЩ да я постави през януари в черен списък заедно с още шестима севернокорейски служители за "тежки нарушения на човешките права" и цензура, прикрила "нечовешкото и потисническо поведение" на режима.

Миналата година бившият ръководител на южнокорейското разузнаване каза, че се смята, че Ким Йо-чен "злоупотребява с властта", наказвайки висши служители на пропагандния отдел за "дребни грешки".

На снимка, публикувана в севернокорейските държавни медии през януари 2015 г., се виждаше, че тя носи пръстен на безименния си пръст по време на посещение в център за детски грижи. Служители на южнокорейското разузнаване казват, че Ким може да се е омъжила за свой състудент от престижния университет "Ким Ир-сен", но няма потвърждение дали тя наистина е омъжена, нито за кого.

* Превод: Илиян Могиларски, БТА.