"Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки или не са получавали субсидии", заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод назначената от прокуратурата проверка за апартамента, в който от години живее под наем.

В края на миналата седмица той обясни, че жилището му е предоставено за ползване от неговия и на децата му кръстник, когото смята за роднина (по-късно стана ясно, че става въпрос за бизнесмена Сариев). Въпреки тези подробности, през уикенда премиерът Бойко Борисов заяви, че той трябва да излезе и да даде обяснение за случая.

Днес, запитан дали смята, че има конфликт на интереси с неговия кръстник, Горанов отговори:

"Аз съм писал в моята декларация, която има за цел да разкрие всички факти и обстоятелства. Моята преценка е, че няма".

На въпрос дали синът на Сариев е работил във финансовото министерство, той потвърди и призна, че е бил орган по назначаването му.

"Ако трябва да се изследва някакъв проблем, защото друг проблем няма, трябва да се изследва дали заради взаимоотношенията ми с Иван Сариев това ми е повлияло", каза още Горанов.

Проверката по случая беше разпоредена от Върховната касационна прокуратура, която я възложи на антикорупционната комисия. Въпреки че за това жилище се знае от години и Горанов го е коментирал отдавна, се оказа, че главният прокурор не е запознат. Затова, след въпрос в "Шоуто на Слави" за това, че "министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен", Сотир Цацаров нареди информацията да бъде проверена.

Братя Домусчиеви, които бяха свързани с апартамента, вече обясниха, че те са само инвеститори в сградата и отдавна са продали него и останалите жилища.