Активистките от групата "Фемен" изскочиха, крещейки срещу руския президент, след като той и Меркел току що бяха напуснали щанда на "Фолксваген". На гърдите им пишеше „Fuck Dictator“.

Уебсайтът "Нюзру", цитиран от БТА, добавя, че девойките викали "Путин е крадец". Според електронната медия на гърба на една от девойките имало текст на руски: "Иди на *** Путин".

Бодигардовете на президента спряха жените преди да достигнат до Путин, но се стигна до ръкопашен бой. Президентът по-скоро се забвляваше на атаката, докато Меркел беше ужасена. Някои наблюдатели на сцената пък не можеха да прикрият смеха си.

На пресконференцията след обиколката на панаира Путин каза: 

„Акцията ми хареса. Знаехме, че се подготвя такава“. За съжаление той не е успял да види дали жените са били блондинки или брюнетки, гардовете се хвърлили толкова бързо върху протестиращите. „Можеше да се отнесат и по-нежно“, коментира Путин и добави: "За щастие тук не е толкова студено. Затова един гол протест не е толкова лош".

„Ние сме свободна страна и всеки може да прави демонстрации“, коментира Меркел.

При всички положения предстои проверка дали не е трябвало жените да обявят акцията си, отбелязва "Билд".

Какво искат "Фемен"?

„Използваме гърдите си, за да изпробваме демокрацията. Колкото по-твърда е реакцията на държавата, толкова по-слабо е нейното състояние. Наречете го „Сексекстремизъм“, обясни инициаторката Инна Шевченко. 

Шевченко, която току-що е завършила журналистика, каза пред германското издание: „Показваме на жените как трябва да се борят с полицията. Вече сме развили доста трикове.“

Според нея "Фемен" е повече от гол протест. 
Целият интернет е пълен с голи жени. Който иска да види гърди, няма нужда да ни чака. Напротив, още преди 4 години младите украинки осъзнаха, че светът още не е готов да се вслуша в жените“, добави Шевченко, която присъства на всеки протест на "Фемен". Блондинката е арестувана, влачена, но не се отказва от демонстрациите.

На въпрос кой е бил най-твърдият й протест, тя отговори: „В Москва, беше 25 градуса под нулата“. Запитана кой е най-големият й триумф, Шевченко каза:„Когато погледна в очите полицаите, които трябва да ни отведат. Повече ги е страх от голи жени, отколкото от престъпници.

Владимир Путин отново демонстрира познанията си по немски език. Наложи се по време на пресконференция в Хановер да стане преводач на Меркел, предаде агенция Интерфакс. Заради технически проблем лидерите на Русия и Германия не можеха да чуят превода на въпроси, зададени от руски журналисти.
Наложи се президентът сам да преведе въпросите за германския канцлер за това дали са се разсеяли опасенията на германската страна във връзка с проверките на неправителствени организации в Русия и дали ситуацията в Кипър ще стане универсален способ за решение на финансовите проблеми в други страни от еврозоната.

Тази година Русия е официален партньор на най-големия в света индустриален панаир. Владимир Путин подчерта, че той има голямо значение за изграждането на икономически отношения между страните, преди всичк да се изградят и засилят средните предприятия. 
„Русия е винаги добре дошла на хановерския панаир, от името на германското првителство“, каза от своя страна Меркел.
За закриване на обиколката на панаира на двамата топ-политици е предвиден немско-руски икономически форум.
На панаира до 12 април около 6500 изложители от 62 страни представят своите новости. 


Хиляди защитници на правата на хомосексуалистите ще се съберат днес в Амстердам по повод визитата на руския президент Владимир Путин в Холандия, първата страна в света, разрешила хомосексуалните бракове през 2001 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Хилядите правозащитници ще участват в протест, организиран от групи за защита на хомосексуалистите. Протестът е насочен срещу руски законопроект, целящ да забрани хомосексуалната пропаганда сред младите хора.