Според Йотова в конвенцията има няколко текста, които съвсем спокойно може да не влязат в нашето законодателство. А документът не бива да минава през комисии, преди българският гражданин да е убеден в нея. По думите й да се смеси насилието срещу жените с джендър идеологията е неправилно.

„Нека видим какво ще реши Конституционният съд“, посочи още вицепрезидентът по БНТ. Тя изрази мнение, че в спорове и дискусии могат да се раждат различни решения.

„Това е огромен бич срещу жените, децата и слабите хора, но изместихме целия дебат в една друга посока“, смята Йотова.

"Беше грешка. Грешката тръгна от Министерски съвет. Не мога да кажа какъв е замисълът в далечната 1993 година да има такъв документ. Това разминаване в правителството – до ден днешен не съм чула убедителни аргументи от министрите, които са гласували против. Конвенцията беше пакетирана с една друга тема – тази за еднополовите бракове. Със смесването на двете няма как да се съглася“, добави вицепрезидентът.

Министерски съвет прие Закон за ратификация на Истанбулската конвенция, но
осем от министрите гласуваха против.

Според президента Радев Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване и затова не бива да се ратифицара.

Вицепрезидентът коментира изминалата година за нея и президента Румен Радев.  По думите й това била година на много труд. Относно отношенията с правителството тя посочи, че се опитва да види партньора особено по теми, които са важни за страната.

Според Йотова думите на Радев за управлението на държавата е по-скоро загриженост. Но изрази мнение, че като че ли прокуратурата и съдът са заменили парламентаризма. „Това не е добър показател за една парламентарна република“, смята тя.
По повод на изминалата първа година от встъпването му в длъжност, президентът Румен Радев заяви, че няма война между институциите, но подчерта, че парламентарната република е атрофирала.

По повод мнението, че именно тя е гарантът държавният глава да остане от БСП тя уточни: „Аз не мога да бъда гарант на никой, включително и на президента“. За Йотова БСП винаги ще е специална. „Мисля, че БСП показа, че е една от най-демократичните партии“, смята още вицепрезидента.