Субсидия от 1 лев на получен глас няма да издържи дълго - тази прогноза направи в интервю за bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

Намаляването на държавното финансиране за партиите от 11 на 1 лев на глас по предложение на правителството беше гласувано окончателно вчера на второ четене от парламента, въпреки острите протести на БСП и несъгласието на част от Патриотите.

По думите на Йотова в този ход има елемент на наказателна акция. Тя обаче не е притеснена за БСП, защото партията е оцелявала и в по-тежки времена. 

"Когато се използват средства служебно да се отстрани един противник, това води до по-голяма мобилизация", допълни Йотова, която е бивш депутат от левицата.

Тъй като законът, с който се променя размерът на субсидията, беше приет само преди ден, все още няма решение дали президентът ще наложи вето, уточни тя.

Според вицепрезидента няма да е проблем, ако бизнесът финансира партиите, но трябва да е абсолютно прозрачно.

Йотова коментира и темата за избор за най-високите постове в Европейския съюз. Тя заяви, че не е учудена от избраните и номинирани личности. По думите ѝ заявка за това, че един елитарен кръг в съюза ще реши за високите постове в ЕС е дадена още преди евроизборите.

"С тези хора на високите постове в ЕС България скоро няма да влезе в Шенген и трудно ще се случи присъединяване на нови държави от западните балкани към ЕС", каза обаче Йотова.