Вицепрезидентът Илияна Йотова направи остро изказване срещу здравния министър Кирил Ананиев, който снощи обяви на извънреден брифинг решението на държавата - край на извънредното положение от полунощ на 14 май и начало на извънредна епидемична обстановка до 14 юни. Причината е, че все още не е ясно как ще се развие коронавирусът у нас. Сегашните мерки остават, разхлабват се само две от тях - достъп на всички до паркове и градини и разрешаване на трансплантациите.

В отговор на въпрос каква е разликата между това да е позволено хора да стоят в открити заведения, а да нямат право да седнат на пейка, можейки само да се разхождат, Ананиев обясни, че на едното място се извършва дезинфекция след всеки клиент, докато по пейките може да има коронавирус.

Късно снощи Йотова написа в профила си във Фейсбук:

"В такъв момент, в какъвто се намира целият свят, е обидно за българската нация да има такъв здравен министър. Да поставиш възможността за трансплантации с посещението на паркове на една полоса, е мисъл, на която "всеки може да завиди".

"Извънредният брифинг" беше даден от здравния министър, за да ни разкаже, какво е КОВИД-19 - новина с давност от четири месеца. На идеята за национален щаб тази вечер казваме сбогом".

На 27 април правителството отвори парковете, но при специални мерки. Допускаше се разходка на деца до 12 години, които можеше да са придружени от най-много двама възрастни от едно семейство. Забранено беше събирането на деца от две семейства, както и струпването на хора в парковете.

Забранено бе сядането на пейки, консумацията на алкохол, както и ползването на детски съоръжения и площадки. Разрешено беше, но не се препоръчваше бременни жени да се разхождат.

Часовият интервал за разходки с деца беше от 9.30 сутрин до 18.30 вечер. Преди и след тези интервали беше разрешено разхождането на домашни кучета, както и индивидуалният спорт. Организацията на пешеходците в парковете е създадена така, че движението да бъде еднопосочно.

Повече от месец пък трансплантациите бяха забранени и над 1200 души, които очакват такава, нямаха право на операция дори при подходящ донор. Преди около седмица беше казано, че все пак, ако има спешност, трансплантацията би била извършена.