Президентството не е готово със състав на служебен кабинет. Това заяви в интервю за "Евронюз" България вицепрезидентът Илияна Йотова. От "Дондуков" 2 очакват премиерът Кирил Петков да защити своето правителство на малцинството.

Въпреки споровете между партньорите през последните седмици, коалиционната раздяла изненадала "Дондуков" 2. За това служебни министри не са били на дневен ред.

На въпрос дали на "Дондуков" 2 се подготвя вече четвърти служебен кабинет предвид политическите трусове, Йотова отговори следното:

"Определено не, много малко време им дадохте. Още повече ние бяхме изненадани от събитията. Преди да се мисли за служебен кабинет и предсрочни избори. Пет пъти българските граждани трябваше да ходят да избират. Това всъщност не е прецедент, в много страни се е случвало, но и защото ситуацията в страната и в целия свят е много сложна. Ще минем вероятно през други стъпки. Министър-председателят Кирил Петков трябва да защити своето правителство на малцинството. Не просто не очаквам, не искам предсрочни избори".

Според вицепрезидента правителството вероятно ще получи подкрепа за актуализацията на бюджета. Въпросителните обаче ще дойдат след това.

"Министър-председателят Кирил Петков трябва да защити своето правителство на малцинството. Въпросът е дали след актуализацията на бюджета ще може да защити и другите си решения", коментира тя.

Вицепрезидентът Йотова все пак вижда надежда, че избори може и да няма.

"Аз нямам представа за атмосферата вътре в коалицията, дали подобна размяна на реплики става за първи път, обвинения, че министър е свързан с мафиотските структури. Смея да се надявам, че ще има още разговори вътре в коалицията. Че тежките думи, изречени в едната и другата посока, ще останат някъде в "емоционален склад" и ще надделее разумът", обясни Йотова.

Според вицепрезидента тонът по темата Северна Македония е неясен и не трябва да се бърза с отмяна на ветото преди да се изчистят всички въпроси:

"Очевидно Слави Трифонов знае нещо повече, отколкото всички ние, останалите институции, защото в разговорите с европейските ни партньори, начинът, по който се защитава българската позиция, не смятам, че има друго предложение в момента за РС Македония. Премиерът вчера каза само едно изречение, което ме накара да се замисля - каза, че се готви текст за споразумение с РСМ, в което западните ни съседи са готови да направят промени в конституцията и да впишат българите в нея. Нещо изключително важно - не толкова обстоятелствата, а това, че РСМ се ангажира да направи своята промяна в конституцията преди първата междуправителствена конференция. Това означава, че няма как във френското председателство да се отвори вратата към реалните преговори с РСМ, защото чисто календарно и времево няма как да стане тази конференция."

По темата Украйна Илияна Йотова коментира, че премиерът не е бил прав и реакцията на президента е била адекватна.

А колкото до това ще изпрати ли България оръжия към Украйна, в президентството не знаят въпросът да е сериозен.

"Не съм виждала тази нота. Не мисля, че това е сериозен разговор, освен ако премиерът Кирил Петков не е поемал някакви други ангажименти при посещението си в Киев."

За хаоса с бежанците, вицепрезидентът зави, че вината е била изцяло при нас.

"Грешката е изцяло при нас за бежанците. Направихме отначало всичко възможно да помогнем на бягащите от конфликта и се страхуваха с основание. България направи добра организация с автобуси, с коли. Всъщност проблемите започнаха, когато те прескочиха българската граница, защото трябваше да се създаде една много по-добра организация и като ме питате каква, има си начини, по които това става", добави Йотова.